Politi advarer mod T-kryds ved Dokk1 - men det vil rådmand have

Det omstridte kryds ved Mindet i Aarhus skal laves om til et almindeligt T-kryds, viser en aktindsigt. Men politiet har frarådet at åbne det omdiskuterede kryds

02:56

VIDEO: Krydset ved Mindet bliver nu lavet om - på trods af at politiet fraråder det.

Næsten alle aarhusianere, der har et kørekort, har en holdning til krydset ved Mindet ved kulturhuset Dokk1.

Hver eneste dag kører folk igennem krydset, og her på TV2 ØSTJYLLAND har vi mange eksempler på, hvordan flere bilister kommer ud af krydset, mens de samtidigt overtræder færdselsloven og skaber farlige situationer.

Det kan man se i videoen her:

00:40

VIDEO: Den trafikale situation ved Dokk1 er noget nær kaotisk.   

Luk video

Nu bliver krydset så lavet om - på trods af, at politiet fraråder det. Det viser en aktindsigt, som TV2 ØSTJYLLAND har fået fra Østjyllands Politi.

Flere vil blive fanget i krydset, hvilket vil blokere for den tværgående trafik.

Notat fra Østjyllands Politi 

Det sker, fordi rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), vil åbne krydset op som et almindeligt T-kryds. Altså et kryds, hvor det bliver muligt at dreje både til venstre og højre, hvilket ikke er muligt i dag.

- Man har lavet et unaturligt kryds på nuværende tidspunkt, som ikke er et almindeligt t-kryds. Det udfordrer trafikanterne rigtig meget. Det fungerer ikke, og det skaber ikke det flow, trafikken har behov for, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND. 

01:52

VIDEO: Her kan du se og høre, hvorfor rådmand Bünyamin Simsek (V) vil have et T-kryds ved Dokk1.

Luk video

Politi: Nabokryds et stort problem

Det er som sådan ikke trafikmængden ved krydset ved Mindet, som politiet primært bekymrer sig om, hvis man vil åbne det til et T-kryds.

Det er derimod nabokrydset, der ligger lidt tættere på bykernen, nær spillestedet Train og Europaplads, der får politiet til at rynke panden.

Læs også Letbane-kaos i Aarhus: Biler kørte mod letbanetog ved Dokk1

I et notat fra Østjyllands Politi til Teknik- og Miljø-forvaltningen står der blandt andet:

- I det trafiktætheden i myldretiden er intens på kystbanestrækningen, vurderes det, at der kun vil være ringe mulighed for trafikafvikling i krydset Dynkarken/Europaplads/Havnegade, såfremt der åbnes op for gennemkørsel fra havnesiden. Der vil opstå situationer, hvor kun ganske få – eller måske ingen – bilister kan svinge til højre i retning mod Nørreport. Flere vil således blive fanget i krydset, hvilket vil blokere for den tværgående trafik, der kommer fra Strandvejsiden. (…) Der vil ske opstuvning af trafikken fra Dynkarken/Europaplads/Havnegade og bagud mod Sudhavnsgade. Hermed vil nogle komme til at holde på letbanesporet, hvorved risikoen for uheld mellem letbanetog og bilister forøges.

03:18

VIDEO: Bünyamin Simsek bliver interviewet om den trafikale situation ved Dokk1.

Luk video

Kommune overhører politi

Østjyllands Politi skriver også, at det ikke er forsvarligt, at åbne krydset ved Mindet og Dokk1 som et almindeligt T-kryds.

- På grund af ovenfor beskrevne problemer, er det politiets vurdering, at det ikke vil være forsvarligt at ”normalisere” krydset Europaplads/Mindet/Mindebroen. Det vil udgøre en væsentlig og betydningsfuld risiko at udforme krydset som et normalt T-kryds, således at det bliver mulighed for gennemkørsel i retning mod både by- og havnesiden.

Læs også Aarhus Letbane i nyt uheld: Rammer bil ved Dokk1

Men trods denne bekymring fra politiet, viser en mail fra Aarhus Kommune til Østjyllands Politi, at ønsket om at åbne krydset ved Mindet er vigtigt for den politiske ledelse. I mailen står der:

- Det er vigtigt for den politiske ledelse i Teknik og Miljø, at opnå adgang til at krydset kan åbnes for gennemgående trafik, da det anses som en væsentlig del af den samlede trafikplanlægning i området, som rådmanden ønsker implementeret.

Læs også Aarhus-firma bag Aros og Dokk1 ryger på amerikanske hænder

Det er som nævnt langt fra kun rådmand Bünyamin Simsek, der mener, at trafikken ved Dokk1 er et stort problem. Hør med her: 

00:12

VIDEO: Det er blevet vildt kaotisk og folk holder i lange køer. Sådan beskriver aarhusianske Monica Ejsing trafiksituationen ved Dokk1, efter at letbanen er åbnet.

Luk video

Har du inputs til, hvad der kan gøre krydset bedre, så kom med din kommentar på Facebook: