Organiseret kødkriminalitet: Nu skal kødet bag lås og slå
Flere slagtere har fået stjålet for flere tusind kroner og investerer nu i kødsikringsbokse. Slagterne mener, der er tale om organiseret kriminalitet.
Artiklen er opdateret med en kommentar fra Østjyllands Politi. De gør opmærksom på, at kødtyveri ikke er en generel tendens, de oplever i øjeblikket.
De dyreste udskæringer ryger først. 3500 kroner blev der stjålet kød for i Superbrugsen i Løgten onsdag aften, og det er ikke første gang, der er blevet stjålet kød for store beløb.
Slagtermester i Superbrugsen Løgten Jimmi Harder mener, at der er tale om organiseret kriminalitet.
- Det er helt sikkert organiseret. De ved udmærket, hvad de skal gå efter, og de ved lige, hvor overvågningskameraerne er, siger Jimmi Harder.
I januar fik Jimmie Harder og Superbrugsen Løgten stjålet kød for 8000 kroner.
Det stigende antal kødtyverier har fået Jimmi Harder til at tage en drastisk beslutning.
- Vi har købt to kødsikringsbokse, så vi kan låse kødet inde. Det er jeg meget ked af, men det er vi nødt til, for at nedbringe den kedelige tendens med tyveri.
Politiets overblik: Kødkriminalitet i Østjylland
Østjyllands Politi oplyser at selvom de to slagtermestre oplever et stigende antal kødtyverier, er det ikke en tendens i hele Østjylland.
- Jeg kan godt finde tilfælde, hvor vi har set større tyverier af kødvarer, men det er ikke en tendens, jeg synes, vi skal sige er tydelig i Østjylland, siger Gert Bisgaard vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi.
Tallene for butikstyverier opgøres samlet, og ifølge Østjyllands Politi kan de ikke se, at der skulle være en stigning i antallet af tyverier, hvor der er stjålet kød.
- I de tal vi har adgang til, ser vi ikke en stigning i antallet af den slags tyverier, men der kan være mørketal i anmeldelsen af den slags tyverier, siger Gert Bisgaard.
Østjyllands Politi opfordrer alle slagtere og dagligvarebutikker, der oplever at få stjålet kød, til at anmelde det til politiet.
Østjyllands Politi afviser ikke, at der forekommer kødtyverier, men det fremgår ikke af deres opgørelser af butikstyverier, at der er flere af dem, hvor der er kød indblandet.
Flere er ramt
Hos kollegaen i Veri Center har man ligeledes investeret i to kødsikringsbokse ovenpå flere tyverier i løbet af den seneste uge.
Slagtermester i Kvickly Veri Center Kenneth Therkildsen har i løbet af den seneste uge fået stjålet kød for 7000 kroner, og han mener også, at der er tale om organiseret kriminalitet.
På overvågningskameraerne kan Kenneth Therkildsen se, at tyverierne bliver begået af personer som bevidst undgår kameraerne.
- De er iskolde. Almindelige mennesker kan ikke stjæle på den måde. Derfor så må de være i professionelle, siger Kenneth Therkildsen til TV2 Østjylland.
Kollegaerne Kenneth Therkildsen og Jimmi Harder tror, at der er tale om samme gerningsmand, oplyser Kenneth Therkildsen.
Kød bag lås og slå
Kødet vil fra næste uge blive placeret i kødsikringsbokse, som der er blevet investeret i ovenpå tyverierne, der er meldt til politiet.
Både i Superbrugsen Løgten og ved Kvickly Veri Center skal kunderne derfor fremadrettet henvende sig til personalet, før de kan få fingrene i de dyre udskæringer.
- Det er ikke fair over for de ærlige kunder, men vi er nødt til det, siger Kenneth Therkildsen
Begge slagtermestre er ærgerlige over at låse deres kød inde og mener, at det vil komme til at skade salget.
- Jeg bliver bitter og ked af, at folk ikke kan kende forskel på dit og mit, og jeg tror, vi kommer til at mærke en nedgang i salget, siger Jimmi Harder.
Tidligere har også Kvickly i Odder investeret i en lås til de dyre stege efter tyveri.