Nyt forslag: Havneudvidelse skal til folkeafstemning

Hvis det står til flere byrådspolitikere, så skal den omdiskuterede havneudvidelse i Aarhus til folkeafstemning.

Planerne om en markant udvidelse af Aarhus Havn har skabt stor debat. Og står det til flere partier i Aarhus Byråd, skal beslutningen om havnens fremtid træffes af aarhusianerne.

Det er Enhedslisten, Nye Borgerlige og løsgængeren Jakob Søgaard Clausen, som ønsker, at der laves en folkeafstemning.  

- Det her er så stort og massivt et projekt for Aarhus, og det er noget, der kommer til at have betydning for resten af Aarhus’ levetid. Så derfor synes vi, at det er vigtigt, at aarhusianerne bliver spurgt, siger Jakob Søgaard Clausen, der er løsgænger i byrådet og medlem af teknisk udvalg.

Jakob Søgaard Clausen synes, et kommende folketingsvalg er belejligt at kombinere med folkeafstemning om havneudvidelse i Aarhus.
Jakob Søgaard Clausen synes, et kommende folketingsvalg er belejligt at kombinere med folkeafstemning om havneudvidelse i Aarhus.

Forslaget glæder blandt andre Thomas Bekker, der er en af de borgere, der har kæmpet imod udvidelsen.

- Det har været et fantastisk initiativ fra politikerne. Det er en kæmpe havneudvidelse, der får stor betydning for byen. Og politikerne siger selv, at det her er den største beslutning i et årti for Aarhus. Hvis ikke nogensinde.  

"Populistisk forslag"

Det er dog langt fra alle, der er lige begejstrede for forslaget. Steffen Wich, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet og en del af teknisk udvalg, mener ikke, at det giver mening at holde en folkeafstemning om havneudvidelsen nu. 

- Det er et meget populistisk og kortsluttende forslag at komme med. Det kommer til at ødelægge hele den lokalplansproces, vi er i gang med, som vi har aftalt, siger han.

Steffen Wich kalder forslaget om folkeafstemning "populistisk".
Steffen Wich kalder forslaget om folkeafstemning "populistisk".

Jakob Søgaard Clausen mener dog, at timingen lige nu er tæt på perfekt.

- Det er oplagt nu, hvor alt tyder på, at der kommer et folketingsvalg lige om lidt, og alle aarhusianerne alligevel skal ned til stemmeurnerne. Så synes vi, at det er oplagt, at vi benytter muligheden for at spørge aarhusianerne, hvad de egentlig synes, siger han.

Steffen Wich køber dog ikke præmissen om, at borgerne ikke bliver hørt.

 - Borgerne bliver hørt. Det er også derfor, at vi har borgermøder og det er også derfor, at vi nu kommer med et borgerpanel og en borgersamling. Jeg synes ikke, at det er rettidig omhu, at komme med en folkestemning omkring det her nu. 

Du kan se hele debatten mellem de to byrådspolitikere i videoen herunder:

Står det til flere partier i Aarhus Byråd, skal beslutningen om havneudvidelsen i Aarhus træffes af borgerne.