Behov, miljø og klima i havnedebatten: Bundsgaard lytter til alle argumenter

Borgmesteren understreger, at man lytter til alle argumenter for og imod havneudvidelse. Det tvivler en modstander af udvidelsen dog på.

En udvidelse eller ej. 

Det har været det store emne – eller dilemma, om man vil – når snakken de senere år er faldet på Aarhus Havn, og der er mange delte meninger.

Derfor har Aarhus Kommune ekstraordinært mandag aften holdt en borgerkonference på Aarhus Rådhus.

Næsten samtlige 520 pladser var da optagede til debatten, som har kastet rekordmange høringssvar af sig, nemlig 1572.

En af de klare fortalere for en udvidelse er borgmester Jacob Bundsgaard (S). Han er dog klar til at lytte til argumenter for og imod, fortæller han. 

- Vi har kategoriseret høringssvarene og fundet de områder, hvor der er mest kritik. Og så går vi i dybden med det, både i forhold til behov, miljø og klimabelastning, siger Jacob Bundsgaard. 

Aarhus Kommune holdt mandag aften en ekstraordinær borgerkonference på rådhuset.
Aarhus Kommune holdt mandag aften en ekstraordinær borgerkonference på rådhuset.

Men er der et eneste argument, der kan få dig på andre tanker?

- Der er i hvert fald mange af de diskussioner og dilemmaer, der er vigtige at få belyst, og som skal danne grundlag for byrådets beslutning, når vi skal træffe den endelige beslutning engang i starten af det nye år, siger borgmesteren.

Jacob Bundsgaard kommer det altså ikke meget nærmere, om der er nogen som helst forhåbninger at gøre sig som modstander af udvidelsen. Det påvirker dog altid at høre argumenterne, mener borgmesteren og understreger, at de får betydning for den endelige beslutning.

Tror ikke på det

Formanden for Beskyt Aarhusbugten, Svend Erik Kristensen, frygtede på forhånd, at konferencen mest af alt var proforma, og han tror ikke på, at den kommer til at flytte noget.

- Vi synes jo, det har været en meget ensidig forestilling, hvem der har fået lov at holde indlæggene og har tilrettelagt mødet her, siger formanden.

Han vil gerne med i de analyser, som bliver lavet. 

- Vi vil gerne til orde og være med til at definere, hvad der skal undersøges. Nu har man jo åbnet op for, at der skal undersøges alternativer. Den arbejdsgruppe har vi bedt om at komme med i, så vi får en undersøgelsesresultat frem, som vi også kan tage ejerskab på, siger Svend Erik Kristensen. 

Ifølge havnedirektør Thomas Haber Borch er udvidelsen nødvendig for at skaffe flere arbejdspladser og skatteindtægter til byen.

- Konsekvensen vil jo være, at varerne skal transporteres endnu længere. Det kræver flere chauffører, og der bliver en stor belastning for det allerede trængt vejnet, og det er jo på ingen måde godt for klimaet, siger direktøren.

Næste borgerkonference er den 7. november.


261354-eb648fb4.jpeg
261354-eb648fb4.jpeg
partibogstav a
Socialdemokratiet Aarhus kommune
Jacob Bundsgaard
Født 28/2/1976 , Virksomhedskonsulent