Nu kan gående bevæge mere sig frit – populære gader omdannes til sommergågader

Henover sommeren kan gående i Latinerkvarteret i Aarhus bevæge sig mere frit rundt.

Graven, Vestergade og en del af Klostergade er onsdag blevet omdannet til såkaldte sommergågader. Foto: Laura Bisgaard Krogh - Ritzau Scanpix

Det er nu slut med at frygte, at en bil kommer susende på tre gader i Latinerkvarteret.

I hvert fald for en periode. Graven, Klostergade og Vestergade er nemlig netop blevet omdannet til såkaldte sommergågader. Det betyder, at al færdsel i gaderne er på fodgængernes præmisser til den 19. oktober.

Læs også Trafikeret gade omdannes til cykelgade: - Der skal gøres plads til det gode liv

- De tre gader er attraktive gader, hvor solen skinner, og hvor folk opholder sig, så vi vil gerne understøtte at gaderne bruges til mere end blot trafik, og vi vil især sikre, at hverken cyklister eller bilister suser igennem de populære gader, siger Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kæmpe kummer med planter, blomster i gaderne, grafik på belægningen og skiltning er blevet etableret på de tre gader for at markere, at de nu er omdannet til sommergågader.

Biler og cyklister er dog stadig velkomne på gaderne, men hastighedsgrænsen er nu 15 km/t i stedet for 50 km/t, og trafikanterne skal indordne sig på fodgængernes præmisser.

Her ses de tre gader, som netop er blevet omdannet til sommergågader. Foto: Aarhus Kommune

Skal være attraktivt for turister

Aarhus Kommune testede sommergågaderne af for første gang sidste sommer.

Her blev Graven og Vestergade lavet om til sommergågader, og i år har de valgt at gentage konceptet med, hvor en del af Klostergade også er kommet med.

Læs også Tusindvis sætter nu skoen ned i protest mod skolelukninger

Tiltaget skal gøre de populære gader endnu mere attraktive for lokale og turister.

- Det er ikke kun et initiativ, vi tager, men det er et initiativ, som er lavet i fællesskab med lokale gadeforeninger og erhvervslivet i Latinerkvarteret. Det er især et ønske fra deres side, og det vil vi gerne bakke op om, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus kommune har allerede nu besluttet, at konceptet som minimum skal fortsætte tre år frem.

Biler og cykler må stadig kører igennem gaderne, men de må maks køre 15 km/t. Det gælder også elcykler.  Foto: Ernst van Norde - Ritzau Scanpix

Glæde i gaderne

De erhvervsdrivende i de tre gader får også flere muligheder i forbindelse med at gaderne laves om til sommergågader.

De må nemlig opstille plantekummer, gadestativer, borde og stole til gæsterne på noget af vejarealet.

Vi har altid haft et ønske om, at Vestergade skal blive til en gågade, så vi er meget begejstret for konceptet 'sommergågade'.

John Hermansen, formand, Vestergadeforeningen

- Vi har altid haft et ønske om, at Vestergade skal blive til en gågade, så vi er meget begejstret for konceptet 'sommergågade'. Vi ser det som et skridt til, at gaden skal blive til en gågade, siger John Hermansen, formand for Vestergadeforeningen, til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Vi vil jo rigtig gerne, at Vestergade skal være et sted, hvor man handler, og hvor man sætter sig, og det er den mulighed, vi får med sommergågader, fordi forretninger, caféer og restauranter nu må bruge fortovet helt ud til kantstenen, siger John Hermansen.

Læs også Lise må stadig ikke besøge sin mand i hans hjem: - Det er utilstedeligt

Han fortæller også, at de forretninger som brugte fortovet sidste år, kunne se det på bundlinjen, da sommeren var omme.

- Det vigtige er miljøet. Her kan vi skille os ud fra internetbutikkerne, fordi det er hyggeligt at komme herned, så det er rigtig vigtigt at bygge et miljø op, der er rart at være i, siger John Hermansen.

Vestergade i Aarhus er blandt andet kendt for sin årlige gadefest. Foto: Ivan Pral