Næsten dobbelt så mange aflyste operationer som forrige år

Der er blevet aflyst næsten 3.000 planlagte operationer på Aarhus Universitetshospital. Det er tæt på dobbelt så mange som forrige år

02:09

VIDEO: Rigtigt mange patienter har i 2018 fået besked om, at deres operation på Aarhus Universitetshospital er blevet aflyst.

For mindre end en uge siden var der liv og glade dage på Aarhus Universitetshospital, da de blev kåret til Danmarks bedste hospital. Men der er skår i glæden, for hospitalet har store problemer med aflyste operationer.

TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, hvor mange operationer hospitalet selv har aflyst. Antallet er på bare to år steget til næsten det dobbelte.

I grafikken her kan man se, hvor mange operationer der er blevet aflyst på Aarhus Universitetshospital.

Stigningen i aflyste operationer vækker bekymring hos Danske Patienter, som taler patienternes og de pårørendes sag.

- Det er altså en voldsom stigning. Det bør kalde på opmærksomhed om, hvordan man får kapaciteten til at passe. Det her kan ikke fortsætte, siger vicedirektør i Danske Patienter Annette Wandel til TV2 ØSTJYLLAND.

01:25

VIDEO: Den 3. december besøgte vi Therese Olsson, som er en af dem, der har fået aflyst en operation på Aarhus Universitetshospital.

Luk video

Vi ville gerne have haft en forklaring fra hospitalsledelsen på, hvorfor så mange operationer er aflyst – og hvad de vil gøre for at nedbringe antallet. Men på grund af møder har de ikke haft mulighed for at svare.

Besparelser presser hospitalerne

Det vil Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd til gengæld gerne. Herfra lyder det, at besparelserne på hospitalerne kan være medvirkende til, at hospitalerne aflyser.

Læs også Problemerne hober sig op på hospital i Skejby

- Når man hele tiden stiller høje krav om effektiv udnyttelse af ressourcerne, så er der også en risiko for, at det går galt, hvis tingene ikke lige går efter planen. Så har det større konsekvenser, siger Jakob Kjellberg, der er professor på forsknings- og analysecenteret VIVE, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg regner med, at vi har spist os igennem, når de sidste afdelinger flytter.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand, Region Midtjylland

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ærgrer sig over stigningen. Han forklarer, at sygehuset normalt ligger på et relativt lavt antal aflyste operationer, og derfor virker stigningen voldsom.

- Det skyldes hovedsageligt, at vi er flyttet, og at vi har haft problemer med sterilcentralen. Vi prøvede, inden vi flyttede, at sætte operationsintensiteten op for at komme igennem, men det er ikke lykkedes helt som håbet, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Hospital aflyser ikke-akutte operationer

01:12

VIDEO: Tidligere i december forklarede lægefaglig direktør, Jørgen Schøler Kristensen, at man håber, at problemerne er løst til marts 2019. 

Luk video

Hospitalerne i Randers og Horsens har hjulpet Aarhus med at overtage nogle af operationerne. På hospitalet i Skejby har de primært håndteret patienter truet på liv og førlighed, kræftpatienter og patienter med specielle behov.

- Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken i forhold til en dato for, hvornår vi er helt ovenpå igen. Men jeg regner med, at vi har spist os igennem, når de sidste afdelinger flytter, siger Anders Kühnau.

03:32

VIDEO: Anders Kühnau var tirsdag aften i studiet for at forklare, hvorfor knap 3.000 operationer er blevet aflyst på Aarhus Universitetshospital.

Luk video

Øjenafdelingen og neurokirurgien mangler fortsat at flytte til det nye supersygehus i Skejby. Sidste år foretog Aarhus Universitetshospital i alt 86.711 operationer.