Kulbroen skal være nyt varemærke for Aarhus

Kulbroen på Sydhavnen skal laves til en overgang fra midtbyen til havnen

03:07

I de sidste tre år har en gruppe engagerede aarhusianere kæmpet for at give Kulbroen på Sydhavnen i Aarhus en ny renæssance. I 1950'ene og 60'erne blev broen brugt til at fragte kul på havnen, men i de sidste mange år har den været ubenyttet, men det er snart slut

Seks arkitektfirmaer kæmper lige nu om at få lov til at omdanne Kulbroen, som i de seneste 70 år mest har været et lærred for byens graffitimalere.

Det opdagede foreningen Kulbroens Venner, der fik visioner for området. 

Læs også Rederi vil gøre Aarhus Havn til ny port til Grønland

- Det må vi kunne bruge til at sætte gang i nogle ting i området og lave et nyt varemærke for byen, siger Martin Thim Tømmergaard, der er initiativtager, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Nu er der blevet lavet et stykke af broen for at vise, hvordan det kan se ud, hvis Aarhus får en bro i stil med High Line-broen i New York, en gammel jernbanebro, der nu er lavet til et rekreativt område.

Også miljømærket FSC Danmark er engageret i projektet, og de har deres helt egen agenda. 

Læs også Miljø og motion går hånd i hånd i Låsbys nye søpark

Der er nemlig blevet bygget et såkaldt Kulbro View af bæredygtigt træ, og hos FSC Danmark håber man, at det arkitektfirma, der får Kulbro-ordren, vil fortsætte med at arbejde med det bæredygtige træ.

- Vi har lavet det for at fremme bæredygtigt tropisk træ, og vi vil gerne motivere virksomheder til at komme med på vognen. Man kan bruge tropisk træ med god samvittighed, og det kan sagtens bruges, siger Kristian Jørgensen, der er projektkoordinator hos FSC Danmark, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Kommunen vil nu udvikle Sydhavnen

Aarhus Kommune har støttet projektet med to millioner kroner, og i begyndelsen af 2018 vil det arkitektfirma, der vinder ordren, gå i gang med at lave den nye Kulbro.

- Det er sindssygt forløsende at se, at vi er så langt, og at der sidder seks arkitektteams og arbejder på det endelige projekt. Det er ret vildt, siger Martin Thim Tømmergaard fra Kulbroens Venner.

Se mere i indslaget øverst i artiklen.