Josefine og Tobias føler sig svigtet - kommune erkender samarbejde ikke fungerer

Josefine Christensen og Tobias Morsø føler sig begge svigtet efter at være blevet kastet fra botilbud til botilbud. Nu erkender kommunen, at samarbejdet ikke fungerer.

Josefine Quist Christensen er 22 år, og så er hun normaltbegavet autist og lider af ADHD, angst og OCD.

Det betyder i korte træk, at hun ikke er ordentligt i stand til at tage vare på sig selv, og derfor har behov for at bo på et botilbud for voksne med psykisk handicap.

quote Hvis jeg ikke får den rigtige hjælp og den rigtige støtte, så overlever jeg ikke. 

Josefine Quist Christensen

- Hvis jeg ikke får den rigtige hjælp og den rigtige støtte, så overlever jeg ikke, fordi jeg har så alvorlig en selvskade, siger Josefine Quist Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Desværre for Josefine Quist Christensen, så er det ikke lykkedes Aarhus Kommune at finde et botilbud, der kan yde den hjælp, hun har brug for.

Når det hele bliver for meget for Josefine Quist Christensen, forsøger hun at lukke alt ude ved at tage hovedtelefoner på og lægge sig under sin 13 kg tunge dyne.
Når det hele bliver for meget for Josefine Quist Christensen, forsøger hun at lukke alt ude ved at tage hovedtelefoner på og lægge sig under sin 13 kg tunge dyne.

Derfor bor Josefine nu det meste af tiden hos sin mor, selvom hun har adresse på et bosted. Og hun har efterhånden mistet troen på, at Aarhus Kommune overhovedet er i stand til at hjælpe hende.

- Fordi jeg så mange gange er blevet svigtet af bosteder, og fordi kommunen så mange gange har placeret mig forkert, siger Josefine Quist Christensen.

Tobias kæmper også med kommunen

Vi kunne på TV2 ØSTJYLLAND i går berette om Tobias Salbøg Morsø, der også har flere psykiske lidelser - herunder autisme, OCD, Tourettes syndrom og skizofreni.

Og han har ligesom Josefine Quist Christensen oplevet at blive kastet fra det ene botilbud til det andet af Aarhus Kommune uden nogensinde at få den hjælp, han egentlig har brug for.

VIDEO: 29-årige Tobias Salbøg Morsø har autisme, OCD og tourettes syndrom - alligevel har han i mange år flyttet rundt mellem botilbud, lejligheder og senest en lang række sommerhuse. Det har haft store konsekvenser og udløst psykose.

Derfor har han forsøgt sig med at bo i egen lejlighed og i forskellige sommerhuse, men det har på ingen måde gjort tingene bedre for ham.

- Jeg kan godt lide at bo i sommerhus, men problemet er, at jeg sidder meget alene. Og jeg bliver frygteligt psykotisk af det til sidst. Så det er ikke en løsning, der er skide god, siger Tobias Salbøg Morsø til TV2 ØSTJYLLAND.

Tobias og Josefine er ikke enestående tilfælde

Ifølge landsformanden for SIND, der er landsforeningen for psykisk sundhed, er Tobias og Josefine langt fra enestående tilfælde på svigt i tilbud om bosteder til psykisk handicappede voksne.

quote Jeg plejer at sige, at de gerne vil sende borgerne ud af kommunen, men de vil ikke sende pengene med.

Knud Kristensen, landsformand, SIND

- Kommunerne er meget lidt tilbøjelige til at ville handle med hinanden. Så kommer der noget økonomitænkning ind i det, og så er de mere tilbøjelige til at finde et botilbud inden for kommunegrænsen, siger landsformanden i SIND, Knud Kristensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Landsformanden for SIND erkender, at det er en svær opgave at finde det helt rigtige bosted til folk som Josefine og Tobias, men også at det ikke er godt nok, at de på den måde bliver kastet rundt mellem bosteder.

- I princippet bør de finde det rigtige tilbud i første hug. Det medgiver jeg, at det kan man ikke altid. Det kan være nødvendigt at prøve nogle forskellige tilbud, men man skal ikke shoppe rundt, fordi hver flytning er i virkeligheden til skade for borgeren, siger Knud Kristensen.

VIDEO: Rådmand for sociale forhold, Kristian Würtz, erkender, at samarbejdet mellem kommunen og deres psykisk syge borgere ikke altid fungerer optimalt. 

Aarhus Kommune erkender samarbejde ikke fungerer

Hos Aarhus Kommune mener rådmand for sociale forhold, Kristian Würtz, at det ikke nødvendigvis er Aarhus Kommune der svigter, men at det er samarbejdet mellem kommunen og de enkelte borgere og deres pårørende, der er problemet.

- Der er i hvert fald et samarbejde, der ikke fungerer. Og det her kan også være eksempler på, at det kan være svært at finde det rigtige tilbud og den rigtige hjælp i første omgang. Det er måske også et bevis på, at borgernes behov udvikler sig, så det, der var det rigtige tilbud i går, ikke er det rigtige i dag, siger Kristian Würtz til TV2 ØSTJYLLAND.

Dog erkender han, at det er kommunens opgave at vejlede deres psykisk syge borgere efter bedste evne, når de som myndige selv står med det endelige valg.

- Vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan fagligt for at komme i en god dialog med den borger, det hele drejer sig om og hjælpe den borger til at træffe et klogt valg, men det er stadig borgerens eget valg, når der er tale om myndige borgere, siger Kristian Würtz.

Skærmbillede 2020-12-04 kl. 13.01.54

Mette Frederiksen: - Vi kan ikke danse rundt om juletræet, som vi plejer

blæst blæsevejr gråvejr

Endnu en gråvejrdag i vente - men det bliver mildere

smartphone telefon mobiltelefon

30-årig anholdt i sag om omfattende svindel mod ældre

s6qt8t43fs2c2nt6h20201201121714

playSygeplejerske går på arbejde med ondt i maven – nu er der hjælp på vej

Lotte Tobiasen sidder i kørestol og har kun fem procent syn, derfor har hun brug for hjælp til transport

play Ændringer i Flextrafik til handicappede: Lotte risikerer at få indskrænket sit sociale liv

kampagne2

playMundbind flyder fortsat i gadebilledet