Flere partier klar med mulig løsning i "Dødskrydset"

Socialdemokratiet og SF i Aarhus Kommune vil have prioriteret en gangbro over krydset ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej. Rådmand glæder sig over opbakningen, men afventer faglig vurdering.

Nu skal der gøres noget for at gøre krydset ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej mere sikkert. Sådan lyder det i dag fra både S og SF. 

Steen Bording Andersen (S) mener, at det er oplagt at få lavet en gangbro i det kryds, som medierne har døbt "Dødskrydset."

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi skal gøre noget, så er broen den eneste effektive løsning. Det vil føles helt sikkert for de bløde trafikanter, og det er det, der er målet, siger medlem af teknisk udvalg, Steen Bording Andersen (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Samme toner lyder fra SF's politiske ordfører Thomas Medom.

- Det er jeg rigtigt positivt indstillet over for. Alt, hvad vi kan gøre for at skabe mere tryghed sådan nogle steder, er velkomment. Det støtter vi op om. Vi skal selvfølgelig have en vurdering fra eksperter i trafiksikkerhed, men umiddelbart synes jeg, det er en oplagt løsning, siger Thomas Medom.

21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen blev dræbt 30. maj 2018, da hun var på vej over krydset ved Åby Ringvej og Edwin Rahrs Vej. I efteråret 2020 blev endnu en ung kvinde dræbt i samme kryds.
21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen blev dræbt 30. maj 2018, da hun var på vej over krydset ved Åby Ringvej og Edwin Rahrs Vej. I efteråret 2020 blev endnu en ung kvinde dræbt i samme kryds. Foto: Privatfoto

Debatten er blusset op, efter TV2 ØSTJYLLAND i dokumentar-serien "Dødskrydset" har fortalt om 21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen, som i 2018 mistede livet i krydset. Siden da er der ingen fysiske ændringer sket i krydset.

Der har tidligere været debat om, hvorvidt en gangbro var den rigtige løsning til at undgå ulykker i krydset. Men projektet kom ikke med i kommunens seneste budget. 

Hvis det står til S og SF, skal debatten nu tages igen.

- Vi skal have den her løsning besøgt igen. Vi skal se, om vi ikke kan prioritere det her. For mig at se er det her den mest trafiksikre løsning. Der sker altså dødsulykker i det her kryds, og en gangbro vil være en helt sikker krydsning over vejen, siger Steen Bording Andersen.

quote Hvis anbefalingen er, at det er det, vi skal lave, så er jeg klar til at bruge de penge.

Bünyamin Simsek, rådmand for teknik og miljø, Aarhus Kommune, Venstre

Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), har fået udarbejdet et notat fra COWI, hvor det bliver undersøgt, hvad det kræver at anlægge en gangbro.

I notatet fra december 2020, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, fremgår det blandt andet, at det vil koste et sted mellem 52 og 60 millioner kroner at anlægge en gangbro.

Idas forældre håber, at der snart sker noget i krydset, så der ikke sker flere ulykker.
Idas forældre håber, at der snart sker noget i krydset, så der ikke sker flere ulykker.

Den høje pris skyldes, at der ud over selve broen også skal laves forundersøgelser, ramper, trapper, elevator og så videre.

Skal man bygge den gangbro, koste hvad det vil?

- Det er klart, at vi skal prioritere og se på, hvor mange penge vi har til trafiksikkerhed. Men det her kryds har bare allerhøjeste prioritet for os. Vi vil gerne have undersøgt, om det kan gøres billigere og måske i etaper og så tage en drøftelse af det, siger Steen Bording Andersen.

quote Vi investerer mange penge i trafik, så det beløb er ikke noget, der afskrækker mig.

Thomas Medom, rådmand for børn og unge, SF, Aarhus Kommune

- Det er en høj pris, men det er også noget, der vil kunne stå i rigtigt mange år og være til glæde og tryghed for mange mennesker i rigtigt mange år. Vi investerer mange penge i trafik, så det beløb er ikke noget, der afskrækker mig, siger Thomas Medom.

VIDEO: Ida Philbert Vangsø Ottzen mistede livet i en trafikulykke i det såkaldte dødskryds, i det vestlige Aarhus, hvor endnu en ung kvinde sidste år mistede livet. I en ny dokumentar produceret af os her på TV2 ØSTJYLLAND fortæller flere pårørende om den meningsløse ulykke. De forstår ikke, hvorfor der ikke allerede nu er gjort noget for at undgå, at det sker igen. Indslaget er fra 14. februar 2020.

Bünyamin Simsek (V) glæder sig over udmeldingen. Ifølge rådmanden er arbejdet med at finde den bedste løsning i krydset allerede sat i gang i kommunens nyligt oprettede trafiksikkerhedsudvalg.

Han har selv tidligere foreslået en gangbro, men rådmanden vil endnu ikke lægge sig fast på, om det er den rigtige løsning.

- Hvis anbefalingen er, at det er det, vi skal lave, så er jeg klar til at bruge de penge. Og de penge glæder jeg mig til, at Socialdemokraterne og SF vil være med til at finde, siger Bünyamin Simsek.

quote Jeg vil ikke være med til en politisk overbudspolitik, hvor vi skal byde hinanden over.

Bünyamin Simsek, rådmand for teknik og miljø, Aarhus Kommune, Venstre

- Man kan ikke gøre et menneskeliv op i penge. Men det handler om, at vi skal prioritere og vurdere, hvordan vi får mest mulig trafiksikkerhed og tryghed for pengene. Derfor er det rigtige, at fagligheden og eksperterne rådgiver os politikere om den rigtige løsning, men jeg vil ikke være med til en politisk overbudspolitik, hvor vi skal byde hinanden over, siger han.

Du kan se alle tre afsnit af dokumentarserien "Dødskrydset" her:

Mest læste

Mere fra Aarhus

Dronning Margrethe

Corona skubber dronningens runde fødselsdagsfest i Aarhus endnu et år

IMG_2473

Kæmper med om Landsbyprisen 2021: - Vi kan netop noget, fordi vi er en lille landsby

Anholt ø Kattegat kattegatø luftfoto

Alle færgebilletter er revet væk - alternativet er dyre flybilletter

20210105-152010-L-1920x1280we

Færre brystkræft-screeninger bekymrer minister

Ida

VIDEO: Se dokumentarserien om "Dødskrydset" her

Lilli Gyldenkilde Torv

Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste