Festuge-direktør holder fast i håbet om at gennemføre

Aarhus Festuge ligger på et tidspunkt, der kan gøre det muligt at gennemføre den.

Direktøren for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, håber fortsat på en afvikling af festugen. Foto: Kissen Møller Hansen

Store kulturbegivenheder som Northside og Smukfest er blevet aflyst, men en tredje stor østjysk begivenhed kan muligvis gennemføres.

Det er i hvert fald drømmen, at Aarhus Festuge løber af stablen som planlagt.

Det bliver nok også svært med en stor åbningskoncert, men så må vi bare tilpasse programmet efter retningslinjerne.

Rikke Øxner, direktør, Aarhus Festuge

Den har hele tiden stået til at være imellem den 28. august-6. september, men på grund af Mette Frederiksens udmeldinger kan der blive rykket lidt på datoerne, så Aarhus Festuge først begynder den 1. september.

- Vi holder grundigt øje med, hvordan landet gradvist åbner op. Lige nu er der en masse ubekendte, som eksempelvis hvad er en større forsamling. Afviklingen af festugen er også meget afhængig af, om museer, spillesteder og lignende er åbne igen, siger direktør for Aarhus Festuge, Rikke Øxner, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Festarrangør dybt frustreret: - Aner jo ikke hvornår folk er klar igen

Nok ingen åbningskoncert

Under alle omstændigheder vil festugen blive påvirket af coronaudbruddet og de restriktioner, der med stor sandsynlighed stadig vil være til den tid.

Direktøren slår eksempelvis fast, at der selvfølgelig stadig skal holdes afstand og være fokus på håndhygiejne.

07:11

VIDEO: Sådan her så det ud, da 300 korsangere fra hele Norden afrundede Aarhus Festuge sidste år. Indslaget er fra den 8. september 2019. Video: Runa Ammitzbøll Flügge

Luk video

- Det bliver nok også svært med en stor åbningskoncert, men så må vi bare tilpasse programmet efter retningslinjerne. Jeg håber, at vi har en festuge at se frem til på den anden side, siger Rikke Øxner.

Østjyderne kan dog altså ikke se frem til for eksempel Smukfest i Skanderborg i år. Den er tirsdag blevet officielt aflyst.

Læs også Smukfest aflyses helt: - Det gør ondt langt ind i hjertet

Ondt i hjertet

 - Det gør ondt langt, langt ind i hjertet, siger ordførende direktør i Skanderborg Festivalklub, Søren Eskildsen.

Frem til udgangen af august besluttede regeringen mandag, at alle store arrangementer skal aflyses på grund af coronakrisen.

Foreningen Skanderborg Festivalklub står bag den årlige Smukfest. Foto: Ritzau Scanpix

Hos Smukfest har man overvejet, om man kunne rykke årets festival fra august til et senere tidspunkt. Men nu har man helt aflyst Smukfest 2020.

- Vi har tænkt alle mulige tanker i forhold til, hvad der var muligt. Men der har ikke været andre muligheder end at aflyse og komme stærkt igen, siger Søren Eskildsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er en så stor en maskine, vi har gang i, og bare det at finde et tidspunkt, organisere det, lave et musikprogram og se, hvordan vil publikum tage imod det. Det ville være for kompliceret

Poul Martin Bonde, formand, Skanderborg Festivalklub.

Det samme lyder det fra Poul Martin Bonde, som er formand for Skanderborg Festivalklub, som står bag Smukfest.

- Det er en så stor en maskine, vi har gang i, og bare det at finde et tidspunkt, organisere det, lave et musikprogram og se, hvordan vil publikum tage imod det. Det ville være for kompliceret, siger Poul Martin Bonde til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Mette Frederiksen: - Vi genåbner Danmark gradvist

Store konsekvenser for rigtig mange mennesker

Aflysningen går ikke kun hårdt ud over Smukfest og Skanderborg Festivalklub, men også de mange samarbejdspartnere fra erhvervslivet, musikere, lyd- og lysfolk og mange andre, som måske i forvejen også er hårdt presset af corona-situationen, fortæller Poul Martin Bonde.

- Det er umådeligt trist. Alle, som arbejder på festivalen, har det dårligt og er kede af det i dag. Vi arbejder et år frem mod at lave den festival. Vi udgiver den ene gang om året, og så skal alt bare spille. Når det så ikke skal ske, og vi ikke skal se hinanden og publikum og opleve den glæde, som følger med... Det er ubeskriveligt, hvor trist det er, siger formanden for Skanderborg Festivalklub til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er i år blevet fældet træer, så Bøgescenerne kan rykkes 45 meter, så der vil være ekstra plads til publikum. Det vil først være i 2021, at man kan få glæde af det.

Smukfest 2020 skulle have været afholdt fra 2. til 9. august, hvor man forventede omkring i alt 55.000 gæster pr. dag.

Alle, som har købt armbånd eller en boform på festivalen, kan få det overført til festivalen 2021, meddeler Skanderborg Festivalklub. Man kan også vælge at få det refunderet.

- Lige nu går der et massivt analysearbejde i gang i forhold til konsekvenserne. Der er mange tråde at rede ud og mange, som er afhængige af os. Både i lokalsamfundet og andre aktører for at kunne lave en festival i vores størrelse, siger ordførende direktør Søren Eskildsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Iggy Pop skulle have optrådt på Smukfest i Skanderborg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Personligt er det et vildt stort tab. Det er et kæmpe fællesskab, festivalen bygger på, og det gør ondt for os alle.

Søren Eskildsen, ordførende direktør, Skanderborg Festivalklub.

Smukfest lover i pressemeddelelsen at være stærkt tilbage i 2021, hvor den vil blive afholdt i dagene 1.-8. august.

- Personligt er det et vildt stort tab. Det er et kæmpe fællesskab, festivalen bygger på, og det gør ondt for os alle. Det er tusindvis af mennesker, det handler om. Men vi skal allesammen komme stærkt igen i 2021, siger Søren Eskildsen.

Poul Martin Bonde er også sikker på, at de kommer stærkt igen med Smukfest i 2021.

Vi kommer stærkt igen. Vi er en 40 år gammel festivalklub, som har haft op- og nedture. Vi har gennemført 40 festivaler, vi har aldrig aflyst nogen, lad det her være første og eneste gang.

Poul Martin Bonde, formand, Skanderborg Festivalklub.

Det er Poul Martin Bonde også sikker på.

- Vi kommer stærkt igen. Vi er en 40 år gammel festivalklub, som har haft op- og nedture. Vi har gennemført 40 festivaler, vi har aldrig aflyst nogen, lad det her være første og eneste gang, siger han.

11:28

Smukfest kunne sidste år fejre 40 års jubilæum.

Luk video