Er dit barn bange for nåle? Så kan østjysk hospital måske hjælpe

Specialdesignede spil og virtual reality skal aflede børnenes opmærksom fra stikket og smerterne.

Er dit barn bange for nåle og for den smerte, der følger med, når man bliver stikket? Så er der måske hjælp at hente, så hospitalsbesøget kan blive en endnu bedre oplevelse.

På Afdelingen for Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital er de nemlig begyndt at bruge virtual reality til de børn, der kan være utrygge, når de skal have taget en blodprøve, have lagt et dræn eller drop eller lignende.

- Jeg ved, de har haft det i flere år på Rigshospitalet, så vi har kigget på deres erfaringer, siger Charlotte Drejdal Dyekjær, der er udviklingsansvarlig sygeplejerske på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.

Men hun fortæller også, at de selv har gjort sig gode erfaringer med virtual reality.

- Vi havde for eksempel et barn, der var bange for at få taget blodprøver, og som også havde prøvet lattergas. Men da han så prøvede VR-brillerne, så gik det simpelthen bare så fint. Så græd han ikke og sad helt stille, fordi han var så optaget af spillet, siger Charlotte Drejdal Dyekjær til TV2 ØSTJYLLAND.

I videoen kan du se et eksempel, hvor et barn prøver VR-udstyret og spillet "Ballade på Badebroen" under et hospitalsbesøg. Personalet stiller barnet nogle spørgsmål om spillet undervejs og holder en dialog, så barnet er trygt og får afledt opmærksomheden mod noget andet end smerterne og stikket.

Effekten skal dokumenteres

Udstyret fungerer ved, at patienten tager et par VR-briller på, og igennem brillerne og en controller spiller patienten et spil, der skal aflede opmærksomheden fra stikket og smerterne.

- Det er vigtigt, at børnene ikke bliver bange for spillene, så de skal kunne sidde eller ligge stille, imens de spiller med den ene hånd, siger udviklingsansvarlig sygeplejerske Charlotte Drejdal Dyekjær.

For at sikre indholdet i spillene har de derfor sammen med firmaet Khora fået specialudviklet tre spil. Selvom børnene spiller, så bliver de stadig forberedt af personalet både før, under og efter, så de ved, hvad der sker under behandlingsforløbet.

- Det hele bygger jo på erfaringer, men vi vil også gerne kunne dokumentere effekten af det, siger Charlotte Drejdal Dyekjær.

Derfor bliver Afdelingen for Børn og Unge nu en del af en dansk forskningsgruppe, der skal dokumentere effekten af spillene.

Frøen Frede og Ballade på badebroen

De tre spil hedder "Frøen Frede", "Halløj på Badebroen" og "Skybrud", hvor børnene eksempelvis skal skyde måger med en slangebøsse eller poppe sæbebobler med controlleren forklædt som en tryllestav.

- Det kan jo være angstfremkaldende for eksempel at skulle indlægges, men vi vil gerne have, at det bliver en god og tryg oplevelse at være hos os, siger Charlotte Drejdal Dyekjær.

Smukfest

play Ordfører kalder kritik urimelig: Smukfest holder fast

Simon Grimstrup

Mulig ny verdensrekord: Løb i mere end ti timer op og ned ad Silkeborg-bakke

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

Dagens mest læste