Unge udsættes for fyrværkeri-ulykke via virtual reality

Sikkerhedsstyrelsen bruger virtual reality til at lære især unge at bruge fyrværkeri på en sikker måde

Hvert år kommer mellem 200 og 300 danskere til skade ved fyrværkeriulykker. Mange skader skyldes ifølge Sikkerhedsstyrelsen, at folk ikke er klar over, hvor farligt fyrværkeriet er. 

Derfor har styrelsen skudt gang i en ny kampagne, som i dag, onsdag, lagde vejen forbi Aarhus Tech, hvor de studerende via virtual reality på egen krop kunne prøve, hvor galt det kan gå, hvis de ikke anvender nytårskrudtet korrekt.

Via virtual reality-brillerne oplevede de studerende nemlig at blive ramt af en vildfaren raket. 

Sådan ser virtual reality-briller ud, hvor unge kan opleve fornemmelsen af at få skudt en nytårsrakat i hovedet.
Sådan ser virtual reality-briller ud, hvor unge kan opleve fornemmelsen af at få skudt en nytårsrakat i hovedet.

- Det er super virkeligt, og man får rigtig hurtigt øjnene op for, hvad der kan gå galt. Så det bekræfter helt sikkert, at man skal tage nogle sikkerhedsforanstaltninger, siger Christian Skriver, der er studerende på Aarhus Tech og onsdag prøvede brillerne.

Med virtual reality-brillerne forsøger Sikkerhedsstyrelsen at nå ud til de unge med råd om sikker brug af fyrværkeri på en ny måde.

- Virtual reality er noget, som mange kender fra spilleverden, men vi prøver at proppe noget virkelighed ind i det for at lave en nytårsaften, der går lidt skævt, siger Lone Hansen, der er kommunikationskonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen.

Budskabet bag kampagnen er enkelt: Husk sikkerhedsbrillerne, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri.

- Fyrværkeriskaderne rammer typisk mænd mellem 15 og 35 år, og ulykkerne skyldes ofte adfærd. Man er uforsigtig eller går for tæt på og tager ikke sikkerhedsbriller på. Derfor vil vi gøre flest mulige opmærksomme på at huske sikkerhedsbrillerne, holde afstand og kun bruge lovligt fyrværkeri, siger Lone Saaby, der er direktør i Sikkerhedsstyrelsen.

Fakta om fyrværkeriulykker

I alt er der 11 events rundt omkring i landet, hvor man kan opleve en vildfaren raket fra nærmeste hold via virtual reality. Eventstederne er især udvalgt efter, hvor unge mænd færdes, fordi de er i den helt store risikogruppe.

Du kan se mere om VR-brillerne i videoen øverst på siden.

VIDEO: Fyrværkeri brager kultur-stafetten videre. Aarhus 2017 blev afsluttet med et stort fyrværkeri-show tidligere på måneden. Se det her.