DHL-aflysning giver stort hul i kassen hos lokale klubber: - Det rammer hårdt

Hvert år tjener idrætsklubberne mange tusinde kroner på at stille med frivillige til DHL Stafetten. De penge kommer nu til at mangle i budgettet.

Aabyhøj Basket skulle have tjent 35.000-40.000 kroner på at stille med frivillige til DHL Stafetten. Foto: Aabyhøj Basket

Mange østjyske idrætsklubber befinder sig lige nu i en mere eller mindre uoverskuelig situation rent økonomisk.

Mandag landede beskeden om, at DHL Stafetten 2020, der skulle have været afholdt til august, er aflyst.

Sidste år deltog 200.000 danskere fra over 6000 virksomheder i løbet, og rigtig mange havde formentlig også glædet sig til at skulle løbe med i år. Det er dog langt fra kun løberne, aflysningen får konsekvenser for.

Det er tre dage med højt humør, og hvor vi tjener til klubkassen.

Flemming Hansen, formand, Stavtrup If Håndbold

Hvert år stiller idrætsklubber rundt omkring i landet med mange frivillige til DHL Stafetten. De hjælper for eksempel ved vandstationerne eller med vejvisning, og det plejer at give penge i klubkassen.

- Det er ret mange penge, vi taler om her, siger Carsten Brandt, som er bestyrelsesformand i Aarhus Motion, der en af arrangørerne af DHL Stafetten, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også DHL Stafetten 2020 er aflyst: - Vi er utroligt kede af det

Aarhus Motion udloddede sidste år over tre millioner kroner til idrætsforeninger i Aarhus, som havde hjulpet til ved Aarhus Motions arrangementer i løbet af året.

DHL Stafetten står rent deltagermæssigt for over halvdelen af Aarhus Motions aktiviteter, og derfor er det rigtig mange penge, klubberne nu går glip af.

Konsekvenserne er svære at overskue

Stavtrup If Håndbold plejer at tjene omkring 35.000 kroner i løbet af de tre dage, hvor de hjælper til ved stafetten.

- Vi havde håbet, at DHL ville blive afviklet, for det er et af de arrangementer, der giver allermest. Det er tre dage med højt humør, og hvor vi tjener til klubkassen, siger Flemming Hansen, der er formand i Stavtrup If Håndbold, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lægger man de tabte indtægter fra alle forårets og sommerens aflyste arrangementer sammen, så er der et hul i kassen på omkring 70.000 kroner hos Stavtrup If Håndbold. Pengene plejer at gå til eksempelvis nye håndbolde, nyt spillertøj og aktiviteter for klubbens medlemmer.

Pengene fra DHL Stafetten bruger Stavtrup If håndbold for eksempel på at udskifte slidte spillertrøjer eller at afholde aktiviteter for medlemmerne. Foto: Stavtrup If Håndbold

- Det kan godt være, at tingene åbner sig sidst på året, og at vi kan nå at tjene på nogle andre arrangementer, men lige nu ser det ikke så fantastisk godt ud. Det har nogle konsekvenser, som vi har lidt svært ved at overskue, siger Flemming Hansen.

Også Aabyhøj Basket står lige nu til at få et underskud på et femcifret beløb, som skulle gå til eksempelvis halleje, trænerlønninger og aktiviteter for ungdommen.

Læs også Færre dyrker motion under coronakrisen - en sportsgren synes dog at vinde frem

- Det rammer hårdt, når vi ikke har de opgaver, for det er jo en indtægt, vi havde forventet, siger Kenneth Holmbo, der er bestyrelsesmedlem i Aabyhøj Basket, til TV2 ØSTJYLLAND.

Klubben skal nu på et bestyrelsesmøde forsøge at finde ud af, hvordan de eventuelt kan dække underskuddet.

- Kontingenterne dækker jo desværre ikke for sådan en idrætsklub som os, siger Kenneth Holmbo.

Har stor betydning for rigtig mange

Idrætssamvirket Aarhus har skrevet rundt til de forskellige klubber i byen, hvor de spørger klubberne, hvilke økonomiske konsekvenser coronakrisen har for dem. Formålet er at få et samlet overblik.

- Ud fra det, jeg har set indtil videre, så har det stor betydning for mange idrætsforeninger, at de ikke kan samle penge ind til DHL, Smukfest, og hvad der ellers er af arrangementer, siger Henrik Stampe, der er leder af Idrætssamvirket Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Når de har set på tallene, vil de overveje at involvere relevante politikere.

I Aarhus har vi jo haft nogle stærke idrætsforeninger inden det her, og det vil vi også gerne have på den anden side.

Henrik Stampe, leder, Idrætssamvirket Aarhus

- Vi vil se, om der er nogen, der for alvor trænger til hjælp. I Aarhus har vi jo haft nogle stærke idrætsforeninger inden det her, og det vil vi også gerne have på den anden side, siger Henrik Stampe.

I Aarhus Motion vil de også forsøge at hjælpe klubberne igennem krisen, så godt som muligt.

Læs også Efter to måneders corona-rødt kort: Miniputterne på græs igen

- Vi er meget opmærksomme på konsekvenserne af det her. Vi følger vores økonomi, og hvis vi på nogen måde kan være behjælpelige, så vil vi rigtig gerne det. Vi skal bare være sikre på, at vi ikke sætter det hele over styr, siger bestyrelsesformand Carsten Brandt.

Aarhus Motion håber fortsat på at kunne afholde Bestseller Aarhus City Halvmarathon 2020, som er udskudt til oktober. I forbindelse med at arrangementet blev udskudt, har de løbere, der ikke længere kan deltage, fået mulighed for at donere prisen for deres tilmelding til de klubber, der hjælper til ved arrangementet.