Airbnb-udlejer: Jeg lever af at kunne leje mit hjem ud

- Det er platformsøkonomi og ikke deleøkonomi, Airbnb formidler, mener hoteldirektør

02:01

Anne List Toft udlejer sin lejlighed gennem Airbnb. Imens bor hun hos sine forældre. Indkomsten lever hun af, mens hun starter virksomhed op.

Skabene bliver tøm, badeværelset rengjort og sengetøjet strøget.

Så der er klar til, at en gæst kan rykke ind. Ligesom på et hotel. Men så alligevel ikke helt.

Anne Lis Toft er en erfaren Airbnb-udlejer. Den næste gæst skal bo i hendes lejlighed i en måned. Derfor bliver to sæt sengetøj gjort klar.

Anne Lis Toft er Airbnb-udlejer i Aarhus. Og hun er ved at gøre klar til, at en gæst den næste måned rykker ind i hendes lejlighed.

- Hvis jeg ikke havde muligheden for at leje ud gennem Airbnb, så ville jeg ikke have råd til at starte min egen virksomhed op, siger Anne Lis Toft.

På blot tre år er antallet af overnatninger i private hjem tidoblet.

Hendes lejlighed skal lejes ud til den 2. juni. Når den periode er gået, har lejligheden været lejet ud i over 100 dage i år. Hun er ikke meget for SFs forslag om et loft over udlejning via Airbnb.

- Jeg lever af at kunne udleje gennem Airbnb, så jeg kan starte min egen virksomhed. Det er jo ikke sådan, at SF eller nogen af de andre partier, der kommer og siger, at man som iværksætter får 5.000 kroner til at betale udgifter med, mens man starter op, siger Anne Lis Toft.

Imens hun starter sin egen virksomhed op, lever hun af at samle flasker, sælge brugt tøj og leje sin lejlighed ud.

- Og så har jeg valgt at leje min lejlighed ud gennem Airbnb og bo hjemme hos mine forældre.

Ti-dobling på tre år

Det er blevet populært at overnatte på en sofa eller i en seng hjemme hos en tilfældig aarhusianer.

På blot tre år er antallet af overnatninger i private hjem tidoblet - fra omkring 3.600 i 2013 til 36.000 overnatninger i 2016. SF i Aarhus Byråd vil fremover have et loft over overnatningerne gennem den populære udlejningstjeneste Airbnb.

Læs også SF vil have styr på Airbnb: Lejligheder skal ikke være hoteller

Det er tilladt at tjene 24.000 om året skattefrit via udlejning. Alt derover skal der betales skat af. 

SFs lejeloft skal være med til at undgå, at boliger bliver lejet ud på fast basis, så det bliver en decideret forretning. Derudover skal det være med til at sikre, at naboer ikke bliver utrygge ved, at der hele tiden er nye gæster i opgangen.

- Inde på vores facebook-gruppe skriver folk, når de lejer ud. Hvem de har lejet ud til og hvor længe. I den her opgang har stort set alle haft lejet ud, siger Anne Lis Toft.

01:26

VIDEO: Direktør for Hotel Sabro Kro, Jakob Beck Wätjen, hilser debatten om Airbnb velkommen. Han efterlyser mere gennemsigtighed og konkurrence på lige vilkår.

Luk video

Direktør for Hotel Sabro kro, Jakob Beck Wätjen, hilser debatten om Airbnb velkommen.

- De dækker sig ind under at hedde deleøkonomi. Men man deler jo ikke. Der er nogen, der betaler for at bo hos dig og det er det, de formidler og tjener masser af penge på. Så lad os kalde det, hvad det er: En platformsøkonomi. For det er en platform, de stiller til rådighed, siger Jakob Beck Wätjen.

Private overnatninger boomer

Turistforeningen VisitAarhus anslår, at der er 2.400 udlejere på Airbnb og andre lignende platforme i Aarhus. 

Gæsterne overnatter gennemsnitlig 3,5 nætter, og der er gennemsnitlig 2,3 personer i en lejlighed. Det svarer til 104.000 overnatninger i 2016 i Århus formidlet på Airbnb m.fl.

Overnatningerne gennem Airbnb udgør omkring 10 procent af det samlede antal overnatninger i Aarhus. Sidste år var der i omegnen af en million overnatninger på byens hoteller. 

På Airbnb.com kan man leje private boliger i hele verden. Foto: Screenshot fra Airbnb.com