Krav om mundbind skaber utilfredshed i forlystelsespark

Lange køer eller påkrævede mundbind. Det er valget, landets forlystelsesparker, herunder Djurs Sommerland har måttet tage.

Af med hat og briller, på med et mundbind og spænd sikkerhedsselen.

Det er en procedure, der er blevet hverdag for gæsterne i fem af landets forlystelsesparker.

For at mindske risikoen for coronasmitte og få lov til at have det normale antal gæster i hver forlystelse har blandt andet Djurs Sommerland og Tivoli Friheden valgt at være med i en forsøgsordning, hvor gæsterne skal have mundbind på i de vildeste forlystelser.

Tivoli Friheden i Aarhus kræver, at gæsterne har mundbind på i Cobraen. Djurs Sommerland har fem vilde forlystelser, som kræver, at man har mundbind på. Det drejer sig om Piraten, Juvelen, Dragekongen, Skatteøen og Tigeren.

quote Det er 100.000 kroner om dagen, vi bare ville skulle forære videre, og det kan vi desværre ikke.

Michael B. Nielsen, direktør i Djurs Sommerland

Det er op til parkerne selv at beslutte, hvordan det foregår i praksis, og mens Bakken og Tivoli på Sjælland har valgt at tilbyde gratis mundbind, koster de fem kroner stykket i de Tivoli Friheden og Djurs Sommerland.

- På en stor dag kan vi godt udlevere 20.000 mundbind. Man skal huske, at det er myndighederne, der har påkrævet det her af os, og det er altså rigtig mange penge der ryger, hvis vi ikke får dækket de omkostninger, vi har til at udlevere dem.

- Det er 100.000 kroner om dagen, vi bare ville skulle forære videre, og det kan vi desværre ikke, siger Michael B. Nielsen, direktør i Djurs Sommerland.

Ikke alle overholder reglerne

Det faktum, at de nyindkøbte mundbind kun må bruges på en enkelt rutsjebanetur, har skabt stor utilfredshed blandt nogle af parkernes gæster. Blandt andet på Djurs Sommerlands Facebookside.

Samtidig har det skabt frustration for nogle, at retningslinjerne ikke håndhæves ens for alle.

En af dem er skolelærer Lisette Jørgensen, som har årskort til Djurs Sommerland, og som kommer der med familien omkring 30 gange om året.

Hun har flere gange oplevet, at andre gæster bruger halsedisser eller støvværn som mundbind, og at folk gemmer de brugte mundbind for at bruge dem igen senere.

- Jeg betaler gerne, for jeg vil gerne sikre Djurs Sommerlands overlevelse, men jeg gider ikke at betale fem kroner, når dem, der sidder lige foran, skider højt og flot på det, siger hun.

I Djurs Sommerland i dag gav langt de fleste gæster som TV2 ØSTJYLLAND snakkede med dog udtryk for, at de var fint tilfredse med at skulle bære et mundbind:

quote Så må man betale de fem ekstra kroner eller lade vær med at prøve forlystelsen.

Julie Beldam Dahl, Mårslet

- Jeg synes, det er en god ide. Det er godt, at parken også viser, at de tager hensyn til, at der er en sygdom, der kører rundt. Så må man betale de fem ekstra kroner eller lade vær med at prøve forlystelsen, siger Julie Beldam Dahl fra Mårslet til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Retningslinjer frs Styrelsens for Patientsikkerhed dikterer, at gæsterne skal gæsterne skal bruge mundbind i vilde forlystelser, hvis de skal fyldes helt op. Se indslaget fra den 7. juli her.

Hellere mundbind end kø

De parker, der ikke uddeler gratis mundbind, opfordrer deres gæster til at have mundbind med hjemmefra.

Det betyder dog ikke, at man kan bruge hvad som helst til at dække for munden.

- Det er officielle, fabriksfremstillede mundbind, man skal bruge. Det er ikke idéen, at du skal hive noget op af baglommen eller bruge en støvmaske, du har købt i et byggemarked, siger Søren Kragelund fra Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, der repræsenterer otte af landets forlystelsesparker.

quote Vi vil hellere have, at der kan komme mennesker op i forlystelserne, end at de skal stå i kø i to timer.

Søren Kragelund, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark

Selvom han ærgrer sig over, at parkernes gæster er nødt til at bære mundbind, er han glad for, at myndighederne er gået med til at teste, om mundbindene kan være løsningen på de enormt lange køer, afstandskravene ellers skabte.

- Vi vil hellere have, at der kan komme mennesker op i forlystelserne, end at de skal stå i kø i to timer, siger han.

I Djurs Sommerland skal der bæres mundbind i Piraten, Juvelen, Dragekongen, Skatteøen og Tigeren.
I Djurs Sommerland skal der bæres mundbind i Piraten, Juvelen, Dragekongen, Skatteøen og Tigeren. Foto: Djurs Sommerland

Ikke evidens for, at det virker

Søren Kragelund er dog uforstående over for, hvorfor det overhovedet er nødvendigt med mundbind, når man kun sidder i en forlystelse i et par minutter og ikke noget, der nærmer sig de 15 minutter, der ellers er grænsen, når det gælder smitteopsporing.

- Det skulle da være fantastisk, at der var en, der nøs, og at det så lige var den person, der var syg, siger han.

Og rent faktisk findes der ikke forskning, der viser, at det skulle nedbringe smitten at have mundbind på, når man kører i rutsjebane.

Det fortæller Christine Stabell Benn, der er epidemiolog og professor i global sundhed på Syddansk Universitet, og som forsker i lige netop effekten af mundbind.

quote Vi har ikke evidens for, at det lige skulle være her, det virkede.

Christine Stabell Benn, epidemiolog og professor i global sundhed på Syddansk Universitet

- Vi har ikke evidens for, at det lige skulle være her, det virkede, siger hun og fortæller, at der generelt ikke er evidens for meget, når det kommer til mundbind og coronavirus.

- Men vi kan se, at det har en forebyggende effekt på influenza – først og fremmest fordi du ikke smitter andre, når du har mundbind på, siger hun.

Med hensyn til kravet om, at hvert eneste mundbind skal direkte i skraldespanden, når det har været i brug i de par minutter, en forlystelse tager, er der heller ingen evidens at hente.

- Vi har simpelthen ikke data til at sige det. Men reglen er der, fordi man ikke er sikker på, at folk kan finde ud af at tage dem ordentligt af og på igen, siger Christine Stabell Benn.

Indtil videre fortsætter forlystelsesparkerne dog ufortrødent forsøget og håber, at Styrelsen for Patientsikkerhed vender tilbage med nye, lempede retningslinjer.

VIDEO: Der er stadig ikke helt så mange gæster i sommerlande og forlystelsesparker, som de havde budgetteret med før corona - og de hjælpepakker, som regeringen har indført rammer helt skævt. Det mener de i hvert fald i Djurs Sommerland, hvor de på egen krop kan mærke, at antallet af besøgende er faldende. Se indslaget fra den 9. juli her.