På Djursland kan du låne biblioteksbøger i Brugsen – med hjælp fra apoteket

Bibliotekerne i Syddjurs samarbejder blandt andet med Brugsen om at lave hyperlokale biblioteker. Et lokalt apotek hjælper med transporten af bøgerne

01:44

VIDEO: Bibliotekerne i Syddjurs Kommune placerer bøgerne ved siden af dagligvarerne.

To liter skummetmælk – og så en god nordisk krimi. Sådan kan en indkøbsseddel godt se ud på Djursland.

For her har bibliotekerne i Syddjurs etableret hyperlokale afdelinger ved blandt andet Brugsen i Lime og Pindstrup.

- I Lime er Brugsen en meget stor og vigtig del af et hverdagsliv. Det er her, folk kommer og handler ind hverdag og mødes. Så i stedet for at de skal smutte en omvej for at finde et bibliotek, så har vi tænkt, at det er vigtigt, at vi er dér, hvor folk er, siger Claus Petterson.

Læs også Østjysk idé: Biblioteker uden personale er en bragende succes

Når det kommer til biblioteksservice er Syddjurs Kommune speciel.

- Når vi kigger rundt i Danmark, så har vi faktisk ikke fundet nogen andre eksempler på biblioteker, der gør det på den her måde, siger Claus Petterson, der er leder i Syddjurs Biblioteker. 

Samarbejder med virksomheder

Syddjurs Kommune samarbejder med lokale virksomheder om at få bibliotekerne tæt på borgerne.

Når vi kigger rundt i Danmark, så har vi faktisk ikke fundet nogen andre eksempler på biblioteker, der gør det på den her måde.

Claus Petterson, leder i Syddjurs Biblioteker

- Det her er et udtryk for et fantastisk samarbejde med den her brugs, og vi har også et fantastisk samarbejde med en brugs i Pindstrup om det samme, som stiller kvadratmeter til rådighed for, at vi kan være inde og være bibliotek sådan et sted. 

I Pindstrup får biblioteket også hjælp af et lokalt apotek, som hjælper med transporten af bøgerne. Apoteket får ikke en krone for det.

Læs også De små byer får ikke biblioteker og skoler tilbage

- Apoteket får ikke en øre for det. Hvis vi kan være med til at udbringe noget læring til folk, så har vi slået to fluer med ét smæk. siger Ulrik Hjelme, der er apoteker i Hornslet.

Helt konkret foregår det ved, at der er chaufføren har en kasse med i bilen, når han skal transportere medicin. Med i kassen er der bøger til alle og enhver.

- Ordningen bliver flittigt brugt af alle aldre. Og vi kan se, at den er vokset i anvendelsen. Det er jo også rigtig dejligt at se, siger Ulrik Hjelme.

Læs også Efter masser af modstand: Maltfabrikken ombygges til kulturcenter

De hjælper også til, hvis der skal åbne flere minibiblioteker.

- I det omfang, at folk har lyst til at gøre brug af det, så skal vi gerne byde ind med noget kapacitet, siger Ulrik Hjelme.