Nu kan du træde ind i Tolkiens univers på Djursland

Ifølge Daniel Astola har Tolkien været meget inspireret af Østjylland, da han har skrevet historien om Ringenes Herre.

Der er flere gange blevet lavet koblinger mellem J.R.R. Tolkiens forfatterskab og Syddjurs. Men hvad er det lige for noget, og holder det virkelig stik?

Ifølge Daniel Astola, der er direktør i Ellevirke, har Tolkien studeret landskaberne i Østjylland og hentet stor inspiration fra stednavnene på særligt Syddjurs.

- Tolkien har brugt hele sin forskningsmæssige karriere på at studere den jyske folkestamme, der udflytter primært fra Østjylland til England. Og han prøver at føre bevis for, at jyderne har den største kulturelle betydning for det angelsaksiske England, siger han. 

Tolkien selv har dog ikke været en tur til Djursland, men ifølge Daniel Astola har han studeret de østjyske landskaber.

Men selvom Tolkien aldrig har sat sine ben på Djursland, så stopper det ikke Syddjurs Kommune i at sole sig i hans forfatterskab.

Nu har de nemlig opsat otte skilte flere steder på Djursland, der alle giver et indblik i Tolkiens østjyske univers.

Og skiltene er ikke placeret helt tilfældige steder. Du kan blandt andet finde dem nær Hjelm Dyb, Isgård og Eskerod. Alle steder, der har fået en plads i Tolkiens univers.

Claus Petterson er en af idémagerne bag skiltene. Han er til daglig biblioteksleder, og han mener, at skiltene er en gave til kommunen. 

- Vi får rigtig mange forskellige ting ud af det her som kommune. Vi får helt klart et turismeperspektiv, og vi håber, at både danskere og udenlandske turister vil lægge vejen forbi for at få den her oplevelse, siger han. 

- Der er så mange fortællinger gemt i den her fantastiske kobling mellem Tolkien og Syddjurs. Så hvorfor skal man rejse til New Zealand for at få den ægte vare, når du kan få den på Syddjurs?, spørger han.