Løs hund skræmte køer: Merete trampet halvt ihjel

På få sekunder skiftede stemningen fra idyl til rædsel under en gåtur på Helgenæs.

To punkterede lunger, ni brækkede ribben, et knust skulderblad, en brækket arm og et brækket kraveben.

En gåtur på stranden ved Helgenæs udviklede sig i sidste weekend til et mareridt for Merete, hendes to døtre og svigersøn. Alle fra Djursland. 

Det skete da en flok græssende køer panikkede og trampede hen over Merete. Skaderne, hun pådrog sig, er så alvorlige, at hun her en uge senere fortsat er indlagt på intensivafdelingen på Regionshospitalet Randers.

Det var en smuk dag at gå tur inden ulykken skete. Ulykken skete, da den lille familie nåede hen til flokken af kvæg, hvor en mand slap sin hund fri.
Det var en smuk dag at gå tur inden ulykken skete. Ulykken skete, da den lille familie nåede hen til flokken af kvæg, hvor en mand slap sin hund fri. Foto: Privatfoto

Ok med hund i snor

Ulykken skete lørdag den 19. september, da familien gik en eftermiddagstur langs stranden ved Lushage på Helgenæs. Familien har ikke lyst til at stå frem med efternavn, men redaktionen er bekendt med deres fulde navne.

Det er ikke første gang, at familien går tur netop i dette område, hvor Naturstyrelsen har græssende skovkvæg til at gå. Fra stranden er der en skrænt op til det område, hvor kvæget normalt går, men denne lørdag var der også dyr nede på selve stranden. 

- Vi går og nyder vejret. Har ikke travlt og det er bare en rigtig god efterårsdag. Dyrene kommer ned af skrænten og spiser lidt af en hybenrosebusk, fortæller Janus, der er svigersøn til kvinden, om familiens gåtur forud for ulykken. 

Køerne går i et større indhegnet område, hvor folk gerne må gå tur og også gerne tage en hund med, så længe den er i snor. 

Alt åndede fred og idyl lige inden ulykken.
Alt åndede fred og idyl lige inden ulykken.

Kvæg vælter to

På stranden møder Merete, hendes to døtre og Janus et par, som kommer gående mod dem med en hund i snor. 

De to familier passerer hinanden tæt på flokken af kvæg, og dyrene reagerer negativt på hunden. Dyrene jager manden med hunden ud i vandet, så han bliver våd til knæene. 

quote Nu skal vi bare væk fra denne her flok køer.

Janus, svigersøn

Det næste Janus husker er, at hunden pludselig er løs. Den løber rundt om flokken af dyr og mellem benene på Janus. I vandkanten er manden på vej videre med sin hundesnor i hånden. 

Merete og de to døtre forsøger at finde ly for tumulten ved buskene på stranden, men bliver skubbet af køerne. Både Merete og den ene datter kommer ned at ligge. 

- Jeg står nede på stranden og ser, at svigermor ligger ned oppe ved skrænten. Jeg iler hen til hende og får hende op. Nu skal vi bare væk fra denne her flok køer, husker Janus.   

Ulykken skete på spidsen af Helgenæs.
Ulykken skete på spidsen af Helgenæs. Foto: Google Maps

Helikopter på stranden

Merete husker, ifølge Janus, selv, at hun blev væltet omkuld af en ko. Den løse hund hopper herefter over hende, og en anden ko følger efter og træder på hendes skulder og ben. 

Døtrene og Janus kæmper for at få kvinden på benene, og da det går op for dem, at hun ikke selv kan holde sig oprejst, ringer de 112. 

- Vi forsøger at balancere hende op ad skrænten, men vi kan tydeligt mærke, at der er noget galt, forklarer Janus.  

Redningshelikopter og ambulance kommer hurtigt ud til stedet, og Merete bliver fløjet afsted til Aarhus Universitetshospital.

Merete blev fløjet til Aarhus Universitetshospital med redningshelikopter.
Merete blev fløjet til Aarhus Universitetshospital med redningshelikopter. Foto: Steen Ulnits

Ingen bebrejdelser

Her en uge efter ulykken er familien fortsat i chok over, at deres gåtur kunne ende så fatalt. De er dog ikke vrede på nogen, men ser det som et frygteligt uheld: 

- Vi er bestemt ikke sure på nogen. Der er ikke nogen, der skal have skylden for det her. Det er bare rigtig surt uheld, siger Janus.

Også fra statsskovridder Peter Brostrøm fra Naturstyrelsen Kronjylland, der ejer skovkvæget på Helgenæs, lyder det, at der er tale om en dybt tragisk ulykke:

- Vi er altid meget berørt, når der sker uheld på vores arealer, og jeg synes, det er en dybt tragisk ulykke, siger Peter Brostrøm til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Peter Brostrøm, statsskovridder ved Naturstyrelsen Kronjylland reagerer her på ulykken og fortæller om kvægenes adfærd.

Han vurderer, at det er den løse hund, som sætter kvæget i bevægelse, ligesom vidneberetningen tilsiger. Samtidig understreger han, at der ved alle indgange til foldene hænger skilte på tre sprog med klare anvisninger af, hvordan man skal forholde sig i indhegningen med dyr. 

quote Hvis mennesker holder sig på afstand, så reagerer kvæget overhovedet ikke.

Peter Brostrøm, statsskovridder, Naturstyrelsen Kronjylland

Blandt andet står der, at man skal holde afstand til dyrene og altid have hunden i kort snor. 

- Molskvæget er meget godmodigt og søger ikke mennesker. Hvis mennesker holder sig på afstand, så reagerer de overhovedet ikke. Det er den løse hund, der har forårsaget, at flokken bliver panisk og på den måde sker ulykken. Det kan man ikke bebrejde køerne. De ser ikke et kæledyr, men et potentielt rovdyr, og det reagerer de instinktivt på. 

Det er skovkvæg som disse, Naturstyrelsen har græssende ved Helgenæs.
Det er skovkvæg som disse, Naturstyrelsen har græssende ved Helgenæs.