Høj smitte blandt unge: Mandag kan de blive testet ved universitetet

En mobil testenhed vil mandag være at finde ved Aarhus Universitet. Her kan studerende, uden symptomer, blive testet uden tidsbestilling.

De unge er stærkt repræsenteret i smittetallene. Derfor har Studenterrådet ved Aarhus Universitet længe talt for, at det skulle være muligt for de studerende at blive testet nær universitetet.

Mandag går det ønske i opfyldelse, når to mobile testenheder vil holde ved Dale’s Café/Internationalt Center, Høegh-Guldbergs Gade 4A. Her kan studerende, og andre borgere i øvrigt, blive testet uden tidsbestilling, hvis ikke de har symptomer på Covid-19.

quote Det har været vigtigt for os at gøre det lettilgængeligt for studerende at blive testet.

Marie Vedel Dall, næstformand i Studenterrådet ved Aarhus Universitet

- Det er vi glade for. Det har været vigtigt for os at gøre det lettilgængeligt for studerende at blive testet, siger Marie Vedel Dall, næstformand i Studenterrådet ved Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Marie Vedel Dall har der været undervisningshold, hvor nogle er blevet smittet udenfor universitetet, og så har givet smitten videre til studiegruppen.

- Så har vi fået brudt smittekæden. Men det er svært at sige, hvem der er smittede. Også fordi unge ikke altid viser så tydelige symptomer. Netop derfor ser vi frem til testenhederne, siger hun.

Marie Vedel Dall, næstformand i Studenterrådet ved Aarhus Universitet, glæder sig over, at der nu kommer to testenheder til universitetet mandag. Det har længe været et ønske hos Studenterrådet. 
Marie Vedel Dall, næstformand i Studenterrådet ved Aarhus Universitet, glæder sig over, at der nu kommer to testenheder til universitetet mandag. Det har længe været et ønske hos Studenterrådet.  Foto: Studenterrådet ved Aarhus Universitet

Håber på flere dage

De mobile testenheder kører ud som et led i Aarhus Kommunes særlige indsats for at nedbringe smitten blandt de unge.

I den forbindelse har kommunen oprettet en ung-kriseledelse, hvor også Studenterrådet ved Aarhus Universitet sidder med. Deres håb er, at de mobile testenheder kan være tilgængelig nær universitet flere dage end blot mandag:

quote Hvis bare man finder en person, der er symptomfri, men smittet, så er det fantastisk.

Marie Vedel Dall, næstformand i Studenterrådet ved Aarhus Universitet

- Det giver mulighed for, at studerende der er i tvivl, kan blive testet meget let. Det kan forhåbentligt stoppe smittekæder, og hvis bare man finder en person, der er symptomfri, men smittet, så er det fantastisk, siger Marie Vedel Dall.

Om testbilerne vil være at finde ved universitet flere dage end mandag, skal Aarhus Kommune, Region Midtjylland og Styrelsen for Patientsikkerhed tage stilling til på et møde mandag:

- I morgen ser vi på, hvordan smittetallene ser ud fra weekenden. Så ved vi, hvor det giver bedst mening at bruge testbilerne fremadrettet, lyder det fra Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør ved Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han understreger, at de unge studerende, ligesom alle andre, har mulighed for at booke en tid på coronaprover.dk. Regionen har dagligt 4500 tests at gøre brug af, og dem skal de dagligt vurdere, hvor gør bedst gavn.

Per Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør i Region Midtjylland, skal mandag vurdere, om testbilerne skal holde i flere dage ved universitetet, sammen med Aarhus Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed. 
Per Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør i Region Midtjylland, skal mandag vurdere, om testbilerne skal holde i flere dage ved universitetet, sammen med Aarhus Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed.