Hjerneskadede Ole blev først afvist: Nu kommer han alligevel på specialiseret botilbud

Torsdag aften fortæller en pårørende til Ole Klausen, at Syddjurs Kommune har tilbudt ham en plads på et regionalt bosted med neuropædagogisk tilgang, selvom de i første omgang gav ham afslag på hans ansøgning.

- Ole er lykkelig. Han er nu visiteret til et regionalt bosted med neuropædagogisk tilgang og glæder sig til at komme ud og shoppe gardiner med pigerne. 

Sådan lyder ordene i et opslag, som Ulla Folmer Christiansen torsdag aften har delt på din Facebookprofil. 

Hun er socialrådgiver og ven af familien til 55-årige hjerneskadede Ole Klausen, som vi på TV2 ØSTJYLLAND igennem den seneste uge har fortalt om i forbindelse med, at Syddjurs Kommune afviste hans ansøgning om at komme på et specialiseret botilbud

Men nu lader det til, at der er kommet andre boller på suppen efter familien sammen med blandt andet Ulla Folmer Christiansen og flere fra Syddjurs Kommune torsdag har haft møde om sagen. 

- De er blevet banket på plads. De lagde sig fladt ned. Han er nu blevet visiteret til et neuropædagogisk botilbud på Josiassens Vej i Grenaa, fortæller en berørt Ulla Folmer Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Jeg kan ikke beskrive, hvad det betyder. Jeg havde mistet min ven, hvis vi ikke havde holdt fast. Det har været så sindssygt hårdt for Ole og familien. 

Fik tilbudt at komme på plejehjem eller flytte hjem til forældrene 

Sagen begyndte, da Ole Klausen for omkring tre uger fik afslag på sin ansøgning om at få en bolig hos botilbuddet Svalevej i Assentoft, hvilket ærgrede familien meget, da Svalevej er eksperter i at håndtere voksne, der har en hjerneskade.

- Jeg synes, det er for dårligt. Vi har altid klaret det hele selv. Vi har aldrig bedt kommunen om hjælp. Sådan lød det fra Bente Klausen, der er mor til Ole, for lidt over en uge siden. 

I stedet foreslog kommunen, at Ole Klausen kunne flytte hjem til sine forældre på gården, hvor han boede indtil, han var ude for en faldulykke for godt et år siden, som både forværrede hans hjerneskade og gav ham rygmarvsskader. Her ville han kunne få bostøtte med træning i eget hjem og et dagtilbud på et behandlingssted. Alternativt kunne han komme på plejehjem.

Den medfødte hjerneskade skyldes for lidt ilt under fødslen. Her ses Ole Klausen med sin mor, Bente Klausen (th) og Ulla Folmer Christiansen (tv).
Den medfødte hjerneskade skyldes for lidt ilt under fødslen. Her ses Ole Klausen med sin mor, Bente Klausen (th) og Ulla Folmer Christiansen (tv).

Et tilbud, som Ulla Folmer Christiansen havde meget svært ved at forstå.

- Det (Ole Klausens tilstand, red.) kræver specialuddannet personale, og det har de ikke på et plejecenter, fortalte hun for lidt over en uge siden. 

Det glæder derfor de pårørende, at Ole Klausen nu er blevet tilbudt en plads på Josiassens Vej i Grenaa - også selvom det ikke var der, han i første omgang havde ansøgt om en plads. Det fortæller Ulla Folmer Christiansen, som hjalp med ansøgningen. 

- Man er nødt til at være strategiske. Jeg vidste godt, at Svalevej ikke var det rigtige sted, da de ikke ville være gode nok til at kunne håndtere hans sociale behov, men det var det, som vi kunne nå, siger hun og fortsætter: 

- Man skal også gøre plads til, at kommunen kan komme og pege fingre. Det lå i baghovedet. 

quote Det er en overskuelig ramme, hvor de kun bor otte sammen, og der er fast personale, som alle har neuropædagogisk overbygning på deres fagområde. Det er det faglige rigtige for den type borgere.

Ulla Folmer Christiansen, socialrådgiver og ven af familien

Men på Josiassens Vej tror Ulla Folmer Christiansen på, at Ole Klausen kan få den rigtige støtte. 

- Det er en overskuelig ramme, hvor de kun bor otte sammen, og der er fast personale, som alle har neuropædagogisk overbygning på deres fagområde. Det er det faglige rigtige for den type borgere, forklarer en lettet Ulla Folmer Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Alle livsvigtige behov for ham bliver tilgodeset på det sted, tilføjer hun. 

Se indslaget fra den 27. januar, hvor vi besøger Ole Klausen.

Nu mangler indflytningsdatoen kun 

Syddjurs Kommune bekræfter overfor TV2 ØSTJYLLAND, at der torsdag har været et møde, hvor familien og kommunen har drøftet sagen, og hvor Ole Klausen er blevet tilbudt et regionalt tilbud fra Region Midt. Da det er en personsag, kan de dog ikke komme nærmere ind på sagen på nuværende tidspunkt. 

Men i følge Ulla Folmer Christiansen, så mangler der kun at falde en ting på plads nu. 

- Det, vi nu afventer, er datoen. I morgen ringer jeg og siger, at vi kommer og besøger dem, så vi kan få forventningsafstemt. Indenfor to uger bor han sammen med syv andre på den adresse. Et trygt og kompetent sted, siger hun. 

Hvad skyldes kursændringen? 

På TV2 ØSTJYLLAND ville vi gerne have talt med de ansvarlige politikere om kommunens pludselig kursændring. 

Det er dog ikke lykkedes, da både Jan Fischer (S), formand for udvalget for sundhed, ældre- og socialområdet samt borgmester Ole Bollesen (S) har henvist til chef for Social og Familie i Syddjurs Kommune, Anne Mette Have Rasmussen, som ikke vil gå nærmere ind i sagen. Hun vil heller ikke svare på, hvorvidt mediernes indblanding i Ole Klausens sag har haft betydning for, at han nu alligevel kan få tilbudt et passende bosted.

VIDEO: Syddjurs kommune har nu ændret mening i spørgsmålet om, hvor den 55 årige hjerneskadede Ole Klausen skal bo. Indtil i går mente kommunen, at han skulle på plejehjem, men det syntes hverken Ole Klausen eller hans familie var en god ide. Nu har kommunen bøjet sig og tilbudt ham en plads på et specialiseret botilbud i Grenå.
vold Horsens Nørretorv

Ung mand klinisk død efter tæsk: Nu er den fjerde mistænkte anholdt

Preben Bosse samler på livgardereffekter

play VIDEO: Prebens garage har et royalt præg: - Jeg har fået det ind med modermælken

Kattegatbro illustration

Lokal politiker: Konsekvenserne af en Kattegatbro skal undersøges nærmere

Tanja Lauenborg

Vil tilbage i politik

Bøgen er sprunget ud, men varmen lader vente på sig.

Foråret lader venter på sig: Det kølige vejr fortsætter

Jacob Thage Museum Jorn

Museer presset af coronapas: Publikum udebliver

Dagens mest læste