Skrald sejles ind fra England

Varmeværk i Skanderborg fyrer med fra skrald fra udlandet

01:50

1 af 2

Store mængder træ, plast, pap og andet brandbart affald ankommer hver uge med skibe fra England.

Derefter bliver det transporteret med lastbil fra Esbjerg til blandt andet Skanderborg, hvor renovationselskabet Renosyd har fået øjnene op for de ting, som englænderne smider ud.

De mange tons affald kan nemlig bruges til at fyre op med i det kommunale varmeværk og dermed erstatte kul. En løsning, som har flere fordele - både økonomisk og miljømæssigt.

Renosyd får penge for at modtage det engelske affald og henter samtidig en gevinst til forbrugerne, lyder forklaringen i Skanderborg:

- Det gør vi, fordi vi er med til at løse et miljøproblem i England, hvor skraldet ellers ville være smidt på en losseplads, og så producerer vi samtidig billig og miljørigtig el og fjernvarme til forbrugerne i Østjylland, siger erhvervskundechef i Renosyd, Sune Nygaard, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Importen af affald til Danmark er kun vokset de seneste år. I 2011 blev er hentet 16.000 tons affald til Danmark. Sidste år var det tal oppe på hele 240.000 tons.

Den stigende mængde importeret affald skyldes ikke kun et forsøg på at hjælpe englænderne, men også for at afhjælpe renovationsselskabernes eget problem med at finde egnet affald til afbrænding.

Renosyd opfordrer derfor borgerne til at være ekstra omhyggelige med at sortere deres affald.

Du kan høre om import af affald i Skanderborg i tv-indslaget øverst i artiklen.