Landsret slår fast: 16-årig skal i fængsel i Ry-sag

En dreng blev ramt af brændende benzin. En 16-årig gerningsmand har torsdag fået stadfæstet sin dom

Det er her på Mølleskolen i Ry, at de omtalte drenge går i skole og har lært hinanden at kende. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

En 16-årig dreng får en dom på et års fængsel, hvoraf fire af månederne er ubetinget for et brandangreb i Ry.

Det slår Vestre Landsret fast torsdag, og dermed stadfæster landsretten byrettens dom.

Den 16-årige er en af fire drenge, der i byretten blev dømt for et brandoverfald på en 16-årig dreng i Ry i februar i år.

Ved overfaldet blev brandofferet forbrændt på 20 procent af kroppen, da han blev ramt af en flaske med brændende benzin.

Det var her ved parkeringspladsen bag Ry Hallerne, at overfaldet på en 16-årig dreng fandt sted. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Drengen, der i dag har fået stadfæstet sin dom, havde anket byrettens dom med henblik på at blive frifundet eller slippe med en lavere straf, men landsretten imødekom altså ikke hans ønske.

I landsretten forklarede den tiltalte dreng, at han ikke anede, hvad der var under opsejling, da han var til badmintontræning om eftermiddagen.

I mellemtiden købte to af hans venner benzin og fyldte det på to tomme vodkaflasker.

Læs også 16-årig plages af mareridt og stress efter brandangreb

Da det kort før angrebet gik op for ham, at der var tale om molotovcocktails, fik han ifølge sin egen forklaring at vide, at det var for at skræmme, ikke ramme skolekammeraten.

Men den forklaring fik ikke landsretten til at omgøre byrettens dom. Anklager Jakob Nielsen er tilfreds med stadfæstelsen.

- Landsretten har konkret forholdt sig til hans rolle. Han har vidst, hvad der skulle ske. Da han ikke forlader stedet eller gør noget for at forhindre det, er han skyldig ligesom alle andre, siger Jakob Nielsen.

Læs også Anklager kræver højere straf til 16-årig for brandangreb

Anklageren har i landsretten talt for, at straffen til den 16-årige bør forhøjes. Han argumenterede for, at straffen skulle være på et år og tre måneders fængsel, hvoraf fem måneder skulle afsones.

- Landsrettens straf afspejler, at det er en alvorlig sag, så det kan jeg ikke være mere tilfreds med, siger Jakob Nielsen.

De tre andre drenge har valgt ikke at anke byrettens dom. To af dem blev idømt halvandet års fængsel, hvoraf seks måneder blev gjort ubetinget. Den sidste også fik et års fængsel, hvoraf fire måneder var ubetinget.

RY-SAGEN

- 6. februar blev en 16-årig dreng angrebet med en flaske brændende benzin ved idrætshallerne i Ry.

- Han blev forbrændt på 20 procent af kroppen, primært på ben og lår, men også højre hånd og i ansigtet.

- Fire drenge i alderen 15-16 år blev anholdt samme aften og sigtet i sagen.

- Dagen efter blev de fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet på lukkede ungdomsinstitutioner.

- De blev oprindeligt sigtet for drabsforsøg, men da sagen kom for retten, kom tiltalen til at dreje sig om grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.

- Alle drengene har nægtet sig skyldige.

- 4. maj blev de af byretten fundet skyldige i grov vold, og de blev idømt fængselsstraffe på mellem et og halvandet år. Dommen blev dog gjort delvist betinget.

- De to drenge, der af retten anses for hovedmændene bag angrebet, blev idømt fængsel i et år og seks måneder, heraf seks måneder ubetinget.

- De to andre drenge blev idømt fængsel i et år, heraf fire måneder ubetinget.

- Ombudsmanden har meddelt, at han går ind i sagen for at se, om skolen og kommunen har handlet korrekt og i overensstemmelse med lovgivningen i forhold til de involverede drenge.

- Skanderborg Kommune har konkluderet, at der var et relativt højt konfliktniveau på 9. klassetrin på Mølleskolen, hvor de dømte og offeret var elever.

- Men kommunen mener ikke, at hverken den eller skolen kunne have handlet anderledes for at forhindre angrebet.

Kilde: Ritzau