Første festival: Usynlige handicap får fokus på Smukfest

Smukfest håber, at flere får mod på at komme på festival, når de usynlige handicap bliver mere synlige.

Som den første danske musikfestival er Smukfest gået med i Solsikkeprogrammet, som er et initiativ, der skal gøre usynlige handicap synlige, så folk omkring kan tage mere hensyn.

Med programmet kan man blandt andet få uddelt en snor til at have om halsen. Den skal gøre det synligt for frivillige på festivaler eller ansatte i eksempelvis lufthavne, at man som gæst eller rejsende har et usynligt handicap. Det kan være ordblindhed, psykiske sygdomme eller ADHD.

- Vi mener, at festival er godt for mange mennesker - måske ligefrem de fleste mennesker, også selvom man i sin hverdag slås med nogle udfordringer, siger festivalens kommunikationschef, Randi Rehmeier, til TV2 ØSTJYLLAND.

Randi Rehmeier og Smukfest mener, at de fleste kan have godt af en lille dosis festival.
Randi Rehmeier og Smukfest mener, at de fleste kan have godt af en lille dosis festival.

Med snoren skal de frivillige på festivalen være bedre klædt på til at møde personer med Solsikkesnoren omkring halsen. 

- For vores frivillige betyder det, at de er forberedt på, at det er en person, som måske skal have lidt bedre tid, og hvor man måske skal have lidt ekstra tålmodighed til at forklare svaret på et spørgsmål eksempelvis, siger kommunikationschefen.

Flere skal tage springet

Hun håber, at det kan få flere til at tage springet og komme på festivalen, når der er et sted at gå hen og trække sig tilbage, hvis man har brug for fred og ro.

- Vi håber, det betyder, at mennesker, som ellers ville være tøvende omkring at tage på festival, alligevel finder modet og tager til Smukfest, siger Randi Rehmeier.

De frivillige til Smukfest har modtaget e-læring, hvor de blandt andet skal igennem sikkerhed i skoven og et modul, hvor man introduceres til Solsikkesnoren.

Snoren stammer fra England, hvor Gatwick Lufthavn indførte Hidden Disabilities Sunflower for at gøre medarbejderne bedre klædt på til rejsende med de usynlige handicap. 

På Smukfest kan den hentes i Informationen, og den medfører ingen fordele, udover at man viser, at kan have behov for ekstra tålmodighed eller hjælp.