Dommerne har valgt: Årets landsby 2021 ligger i Østjylland

Den 25. udgave af Årets Landsby har Stjær som vinder.

Længe har de ventet. Længe har de håbet. Men nu kan de godt poppe champagnen i Stjær. 

De er nemlig blevet kåret til 'Årets Landsby' 2021. 

Den lille by med cirka 1000 indbyggere vinder prisen som årets landsby foran Skovsgård i Nordjylland og Broagerland i Sønderjylland. 

Det er Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, der for 25. gang står for kåringen af Årets Landsby, og temaet for dette års pris var ’Den nytænkende landsby’.

Her klarer Stjær, der ligger i Skanderborg Kommune, 19 kilometer vest for Aarhus, sig fremragende på flere parametre.

- Stjær har gjort et fremragende arbejde for at nå dertil, hvor de er i dag. De har startet med et svært udgangspunkt og har sidenhen formået at gennemføre nogle tiltag, som vi i dag får lov at hædre, siger Carsten Hansen, der er formand for bedømmelseskomitéen, og tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter for Socialdemokratiet.

I kåringen af Stjær som vinder, har interesseorganisationen især lagt vægt på, at man har formået at mobilisere befolkningen og skabe engagement i forhold til den grønne omstilling. 

- Blandt andet deres grønne handleplaner kan tjene til inspiration for andre landsbyer, og det bedste ved tiltagene er, at de med lethed kan kopieres, siger Carsten Hansen.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har i denne uge besøgt Stjær, som nu er kåret som årets landsby.

Mange projekter 

TV2 ØSTJYLLAND besøgte tidligere på ugen Stjær, hvor lokale viste rundt i landsbyen og fortalte om de mange lokale initiativer, som blandt andet tæller indsamling til to ladestandere, coronabanko og hjælp til de ældre med at blive mere digitale.

- Vi er gode til at få alle folk med, og så har vi forsøgt at vise en vej for, hvordan man kan angribe den grønne dagsorden, sagde Helene Thorup, formand for Storring-Stjær borgerforening, til TV2 ØSTJYLLAND.

Og selvom de blot er omkring 1000 indbyggere i Stjær, er der bestemt ikke mangel på ting at lave. 

Vilde havevandringer, grupper for el-bil interesserede og digital kirke-kaffe udgør blot en del af de mange initiativer. Og så har landsbyen i samarbejde med RenoSyd formået at reducere mængden af restaffald med 38 procent. 

Årets Landsby-prisen er blevet uddelt siden 1995 og er tidligere blevet vundet af blandt andet Samsø.

Kåringsfesten af Årets Landsby 2021 afholdes i vinderlandsbyen Stjær den 2. oktober 2021.