Strejke efterlader kæmpe pukkel: - Det er ikke sygeplejerskernes problem

Tusindvis af operationer og behandlinger er blevet udskudt som følge af konflikten. Men sygeplejerskerne har ikke planer om at give den en ekstra skalle efter strejken.

Bannere, skilte og kampråb har de seneste måneder været en del af mange sygeplejerskers dagligdag. Men nu peger alt i retning af, at den 10 uger lange strejke bliver afsluttet med et indgreb fra regeringen.

quote Sygeplejerskerne vil arbejde det, de er ansat til. Hverken mere eller mindre lige nu.

Anja Laursen, midtjysk kredsformand for Dansk Sygeplejeråd

Dermed må sygeplejerskerne tage til takke med den lønstigning på fem procent over de næste tre år, som de ellers stemte nej til tilbage i juni.

- Der er en vrede, frustration og træthed lige nu og her. Men der er også en forståelse blandt sygeplejerskerne om, at vi bestemt ikke giver op, og at det ikke har været forgæves, siger Anja Laursen, midtjysk kredsformand for Dansk Sygeplejeråd, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har opnået en stor forståelse i befolkningen og sygeplejerskerne imellem, i forhold til hvad det egentlig er, vi er oppe imod, når det kommer til ligeløn i Danmark.

Sygeplejerskerne har længe håbet, at folketingspolitikerne ville blande sig i konflikten. Det var dog langt fra det forstående lovindgreb, de havde drømt om.
Sygeplejerskerne har længe håbet, at folketingspolitikerne ville blande sig i konflikten. Det var dog langt fra det forstående lovindgreb, de havde drømt om.

Først ovenpå igen langt inde i 2022

Konflikten har også bragt en stor pukkel i det østjyske sundhedsvæsen med sig.

I alt 9594 planlagte operationer og behandlinger er blevet udskudt. 2380 ambulante og kirurgiske behandlinger er blevet udskudt på Regionshospitalet i Randers. På Aarhus Universitetshospital er man bagud med 3406 behandlinger, mens 3808 behandlinger er udskudt på Regionshospitalet i Silkeborg.

- Der vil gå mange måneder, før vi er med igen. Jeg forventer, at vi kommer langt ind i 2022. Det hænger sammen med, at der nu har været en periode med strejke, men også at mange af de sygeplejersker, der nu vender tilbage fra strejke, har noget sommerferie, som også får indflydelse på vores aktivitet henover efteråret, siger Thomas Balle Kristensen, hospitalsdirektør for Hospitalsenhed Midt, til TV2 ØSTJYLLAND.

På regionshospitalet i Silkeborg har 178 sygeplejersker strejket, og hospitalsdirektøren håber, at samarbejdet med dem kan genopbygges.

- Det er jo helt tydeligt, at der er mange sygeplejersker, der er frustrerede. Og det er ikke nogen hemmelighed, at vi har behov for mange sygeplejersker, siger han.

- Nu skal vi gøre os umage med at være gode kollegaer med hinanden og tage godt imod de sygeplejersker, der vender tilbage på arbejde i løbet af de kommende dage.

VIDEO: Se her, hvordan det så ud, da over 300 sygeplejersker mødte Mette Frederiksen i Silkeborg d. 14. august.

Ikke sygeplejerskernes problem

Sygeplejerskerne er klar til at vende tilbage som gode kollegaer, men fleksibiliteten kommer til at forsvinde.

- Gode kollegaer går ikke væk, fordi der har været strejke. Men for mig at se, ændrer det ikke grundlæggende ved det sundhedsvæsen, der lige nu står tilbage, hvor arbejdsgiver har en kæmpe stor udfordring, siger Anja Laursen.

- For sygeplejerskerne siger nu, at de ikke ønsker at arbejde mere, end det de er ansat til. Så der er kæmpe huller i arbejdstidsplanerne. Der mangler mange sygeplejersker, og vi ved det bliver værre i fremtiden.

Men er I villige til at give den en ekstra skalle nu, når I vender tilbage fra strejke for at komme den store pukkel til livs?

- Jeg tror, at det er arbejdsgiver, der har en forventning der, hvor der er gjort regning uden vært. De bliver nødt til at komme og sige, hvad det er, de kan tilbyde, for at sygeplejerskerne skal få lyst til at yde ekstra, siger Anja Laursen.

- Det er simpelthen ikke sygeplejerskernes problemstilling nu. Man har behandlet sygeplejerskerne på denne her måde, så man skal ikke forvente, at de bare går ind og yder en ekstra indsats nu. Sygeplejerskerne vil arbejde det, de er ansat til. Hverken mere eller mindre lige nu.