Tæt løb, men ser ud til regeringen har flertal for hastebehandling af indgreb

Se hvordan partierne stiller sig i forhold til et lovindgreb i bunden af artiklen.

Regeringen har umiddelbart nok mandater til at hastebehandle et lovindgreb, der vil afslutte sygeplejerskernes strejke.

Det viser en optælling, der er foretaget af Ritzau, natten til torsdag.

Lovindgrebet vil gøre det mæglingsforslag fra forligsmanden, som sygeplejerskerne afviste, til lov.

Senest har Venstre meddelt, at partiet støtter lovindgrebet og en hastebehandling.

- Ifølge regeringen er alle muligheder for at lande en forhandlet løsning udtømt. Det tager vi til efterretning.

- Vi kommer til at bakke op om, at konflikten nu afsluttes, så patienterne igen kan få behandling, siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V).

Vedtagelse kræver 135 mandater

Hvis lovforslaget skal hastebehandles, kræver det dispensation fra tre fjerdedele af Folketinget. Det svarer til 135 mandater.

Med Venstres opbakning er der lagt 39 mandater til. I forvejen har partier som SF (15), De Radikale (14), De Konservative (12), Nye Borgerlige (4), Liberal Alliance (3) og Kristendemokraterne (1) tilkendegivet, at de støtter en hastebehandling.

Sammen med Socialdemokratiets 49 medlemmer giver det regeringen 137 mandater i alt.

SF har meddelt, at de ikke støtter selve lovindgrebet, men kun hastebehandlingen. Kristendemokraterne støtter også hastebehandlingen, men partiet ikke har taget stilling til selve lovindgrebet.

Hvis dispensationen til hastebehandlingen af lovindgrebet bliver vedtaget, kræver vedtagelsen af selve lovindgrebet et simpelt flertal på 90 mandater i Folketinget.

Sundhedsvæsnet kan ikke holde til strejke

SF's gruppeformand, Jacob Mark, kalder det "dybt urimeligt", at regeringen vil afslutte sygeplejerskernes konflikt med et lovindgreb, der "ikke byder ind med en reel løsning på uligeløn".

- Jeg synes simpelthen, det er hamrende træls, for nu at sige det på jysk. Vi har forspildt en unik mulighed for at sikre reel ligeløn i den offentlige sektor, siger han.

Han forklarer i et opslag på Facebook, hvorfor hans parti stemmer ja til en hastelovsbehandling, når partiet er imod lovindgrebet i sygeplejerskekonflikten.

- At trække pinen ud i 30 dage og så stemme nej er altså ikke bedre end at få det overstået nu og så stemme nej. Det er min helt klare holdning.

- Jeg forstår godt, man er vred. Det er jeg også på det flertal, som har besluttet sig for, at denne her lov skal vedtages, skriver han.

Onsdag aften sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde, at sygeplejerskernes strejke kan være afsluttet allerede på lørdag, hvis lovindgrebet bliver hastebehandlet i Folketinget.

Regeringen begrunder behovet for et indgreb med, at sundhedsvæsnet ikke kan holde til, at et antal af landets sygeplejersker strejker.

Hos Dansk Sygeplejeråd er man vred over lovindgrebet i konflikten, som har stået på siden juni.

Ifølge formanden for rådet, Grete Christensen, kan det få negative konsekvenser for interessen for sygeplejerskefaget, at der ikke er blevet givet "et lønløft nu eller et løfte om penge til at indhente lønefterslæbet".

Her er et overblik over, hvordan partierne umiddelbart stiller sig til lovindgreb:


 • Socialdemokratiet (49): For.


Det er den socialdemokratiske regering, der foreslår både lovindgreb og hastebehandling heraf.


 • Venstre (39): For.


Beskæftigelsesordfører Hans Andersen siger, at Venstre bakker op om, at konflikten nu afsluttes, så patienterne igen kan få behandling.


 • Dansk Folkeparti (16): Imod.


Dansk Folkeparti vil stemme imod både lovindgreb og en hastebehandling i Folketinget.


 • SF (15): Imod.


Gruppeformand Jacob Mark har oplyst, at SF vil stemme imod lovindgrebet, men at partiet vil stemme for en hastebehandling.


 • Radikale (14): For.


Beskæftigelsesordfører Samira Nawa oplyser, at partiet har tænkt sig at stemme for lovindgrebet.


 • Enhedslisten (13): Imod.


Ifølge politisk ordfører Mai Villadsen vil Enhedslisten stemme imod det lovindgreb, som regeringen vil fremsætte i Folketinget.


 • Konservative (12): For.


Støtter lovindgreb og hasteforhandling.


 • Nye Borgerlige (4): For.


Partiets forhandler på området, Lars Boje Mathiesen, oplyser, at partiet vil stemme for både lovindgreb og hastebehandling.


 • Liberal Alliance (3): For.


Liberal Alliance stemmer for både lovforslag og hastebehandling, oplyser Ole Birk Olesen.


 • Frie Grønne (3): Imod.


Sikandar Siddique har på forhånd annonceret, at de tre løsgængere, der udgør Frie Grønne, agter at stemme imod et lovforslag og imod en hastebehandling.


 • Alternativet (1): Imod.


Alternativets Torsten Gejl stemmer imod lovindgrebet og en hastebehandling, oplyser han.


 • Kristendemokraterne (1): Uafklaret.


Kristendemokraterne vil ifølge Jens Rohde stemme ja til at hastebehandle. Han skal dog lige granske lovindgrebet, før han finder ud af, om han stemmer for. Det er særligt strukturen for finansiering, der skal undersøges.