Overlæge stillede forkert diagnose i 21 kræftsager

3600 kvinder blev tilbudt ekstra undersøgelse efter mistanke om lægefejl. 21 har fået konstateret brystkræft - heriblandt flere fra Silkeborg

Efter mistanke om lægefejl på Regionshospitalet Viborg har 21 kvinder fået diagnosen brystkræft. De var oprindeligt erklæret raske, oplyser Region Midtjylland.

Det var en intern sikkerhedskontrol på Regionshospitalet Viborg, der rejste mistanke om, at en overlæge havde begået fejl i undersøgelser for brystkræft, fortæller lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt, Michael Braüner Schmidt.

- Nogle ansatte i røntgenafdelingen havde lagt mærke til, at kvinder, der var blevet frikendt for brystkræft efter en undersøgelse, blev genhenvist af en praktiserende læge. Her blev det konstateret, at kvinderne havde brystkræft, siger direktøren.

quote Jeg kan ikke sige, hvor mange af de 21 som er fra Silkeborg og omegn, men der er flere iblandt.

Kristine Stange, Hospitalenhed Midt 

Ifølge Michael Braüner Schmidt førte den observation til en længere intern undersøgelse, hvor det blev opdaget, at overlægen bag undersøgelserne ikke havde fulgt retningslinjerne i alle tilfælde.

Flere fra Silkeborg

Blandt de 21 kvinder er flere østjyske fra Silkeborg-området. 

- Jeg kan ikke sige, hvor mange af de 21 som er fra Silkeborg og omegn, men der er flere iblandt, siger Kristine Stange, der er kommunikations- og sekretariatschef hos Hospitalenhed Midt til TV2 ØSTJYLLAND.

Overlægen havde siden juli 2015 undersøgt godt 3600 kvinder.

De er siden 30. juni i år blevet tilbudt ekstra sikkerhedstjek for kræftformen. 

2162 kvinder tog imod tilbuddet om ekstra sikkerhedstjek, hvoraf 21 har fået diagnosen brystkræft. Kvinderne er begyndt i behandling.

Kan stole trygt på resultater nu

De omkring 1400 kvinder, der ikke har taget imod tilbuddet, burde tirsdag modtage et brev om, at de skal henvende sig til egen læge, hvis de vil undersøges for brystkræft.

Den lægefaglige direktør mener, at man fremover trygt kan stole på de resultater, man får i forbindelse med en kræftundersøgelse på hospitalet.

quote Vi arbejder også på at lave et system over klagesager, så vi kan se, om der er en ophobning af klagesager inden for et bestemt område.

Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør

- Vi arbejder med i højere grad at sikre, at vores folk har de kompetencer, der skal være til stede for at lave undersøgelserne.

- Vi arbejder også på at lave et system over klagesager, så vi kan se, om der er en ophobning af klagesager inden for et bestemt område. På den måde kan vi lave en mere effektiv indsats, siger han.

Da mistanken blev rejst havde den pågældende overlæge opsagt sin stilling. Styrelsen for Patientsikkerhed har suspenderet overlægens autorisation, mens den undersøger sagen.

Regionshospitalet Viborg har med tilladelse fra de kræftramte kvinder anmeldt sagerne til Patienterstatningen.

Den skal afgøre, om de 21 kræftdiagnoser kunne være opdaget tidligere, og om kvinderne er berettiget til erstatning.

Faresignaler på brystkræft

 

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Mette Frederiksen i Israel

liveblog COVID-19 LIVE: Frederiksen: Godt hvis skolebørn kan teste sig selv

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for

AGF bronzemedaljer bronze fans fan tilskuere Ceres Park

Nyt forsøg vil sende 30.000 tilskuere på stadion

Nordby Overdrevsbakker Samsø

Boligsalg eksploderer på Samsø

Joy Mogensen

play Minister til festivaler og store events: Planlæg forsigtigt