Vivi bobler af glæde: Er endelig kræftfri efter et kemobad

Behandlingen HIPEC, der i daglig tale kaldes kemobad, udføres på Aarhus Universitetshospital. Her betegner overlægen behandlingen som banebrydende

02:06

De sidste to år har Vivi Richter Andersen været i behandling for tarm og mavekræft. For et år siden fik hun et kemobad, en såkaldt HIPEC-behandling, og det var et gennembrud i hendes behandling.

At kalde tirsdag for en lettelsesdag for Vivi Richter Andersen ville være en underdrivelse. Tirsdag blev nemlig dagen, hvor hun fik at vide, at hun er sygdomsfri.

- Det er kanon dejligt. Det er sådan en boblende glæde, ligesom at man ikke kan være i sin krop, siger Vivi Richter Andersen, der er kræftpatient og fra Horsens.

Læs også Knæk Cancer i Silkeborg: Vigtigt med lokalt fokus

De sidste to år har hun været i behandling for tarm- og mavekræft. For et år siden fik hun et kemobad, en såkaldt HIPEC-behandling, og det var et gennembrud i hendes behandling.

- Jeg er sikker på, at HIPEC’en har gjort, at jeg har overlevet. Helt sikkert. Og jeg tror da også på, at det er den, der har gjort, at jeg er kræftfri i dag, siger hun.

Overlæge kalder det en banebrydende behandling

Behandlingen HIPEC, der i daglig tale kaldes kemobad, foregår på tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her får man patienter ind fra hele landet.

Det seneste år er man gået fra at foretage omkring 35 operationer med kemobad om året til nu at udføre 80 operationer på et år.

Du kan høre hele interviewet med overlæge Lene Iversen og se, hvordan et kemobad foregår, i videoen herunder.

01:31 Luk video

- Behandlingen bliver mere og mere anerkendt i takt med, at vi får mere dokumentation. Så får vi henvist flere patienter og kan hjælpe flere patienter, siger Lene Iversen, der er overlæge på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

Der er meget, der tyder på, at det kan virke for flere og flere kræftformer.

Lene Iversen, overlæge

Ifølge Lene Iversen har behandlingsformen været banebrydende. Hun håber, at behandlingen fremover kan komme endnu flere til gode.

Kemobad bliver nu også brugt på gynækologisk afdeling til patienter med kræft i æggestokkene, og der arbejdes på at udvide det til også at kunne bruges til patienter med kræft i mavesækken.

Læs også Brandmænd i særlig risiko for kræft: Se deres Knæk Cancer blomst

- Der er meget, der tyder på, at det kan virke for flere og flere kræftformer, men i og med at det er en hård behandling at komme igennem for patienterne, så er man også nødt til at have belæg for, at det har en virkning for patienter også på lang sigt, siger Lene Iversen.

Så højgravid ud på grund af tumor

Der blev sat en gevaldig stopper for Vivi Richter Andersens ferieplaner, da hun i 2015 modtog en invitation til screening for tarmkræft.

Jeg er sikker på, at HIPEC’en har gjort, at jeg har overlevet. Helt sikkert. Og jeg tror da også på, at det er den, der har gjort, at jeg er kræftfri i dag.

Vivi Richter Andersen, kræftpatient

- Den ferie kom vi aldrig på, for jeg fik konstateret kræft, siger hun.

I stedet blev hun indlagt og opereret, men noget gik tilsyneladende galt under operationen.

- Jeg begyndte lige pludselig at vokse. Jeg lignede en, der var højgravid. Det viste sig, at jeg havde en tumor i maven på fem kilo, siger Vivi Richter Andersen.

Læs også Stor bekymring på hospital: - Vi frygter flere fejl

Kræften havde spredt sig til maven, og Vivi Richter Andersen blev derfor sendt tilbage i behandling. Men nu ser det ud til, at kræften omsider er ude af billedet.

- Jeg bobler. Min søn siger, at jeg er skør. Men så er jeg bare skør. Det gør ikke ondt. Det er fantastisk. Og jeg ved jo godt, at når jeg skal scannes igen, så bliver jeg nervøs igen. Men sådan er det bare, siger hun.