Lokalpolitikere vil have folkeafstemning om højden på byggeri

Fire lokalpolitikere i Silkeborg Kommune vil have en folkeafstemning om, hvor højt man må bygge i midtbyen.

Planerne om et 78 meter højt byggeri midt i Silkeborg har den seneste tid mødt meget modstand fra mange silkeborgensere.

Op mod 1.200 borgere har gjort indsigelser og samlet underskrifter ind mod det byggeri, der kan blive byens højeste bygning.

quote Mange går og gætter på, hvad det tavse flertal mener. Så vi tænkte, at det kunne være interessant at se, hvad det tavse flertal egentlig mener.

Lene Fruelund, Enhedslisten, byrådsmedlem, Silkeborg Kommune

Nu stiller fire lokalpolitikere så et forslag om en folkeafstemning. Politikerne har bedt byrådet forholde sig til muligheden for en folkeafstemning om højden på byggeri i midtbyen.

VIDEO: Planerne om at bygge endnu et højhus midt i Silkeborg falder ikke i god jord hos alle. Indslaget er fra 12. februar 2020.

- Der har været rigtig mange indsigelser fra borgerne i sagen, og vi har aldrig set et lokalplansforslag med så mange reaktioner, siger byrådsmedlem Lene Fruelund (Enhedslisten) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Mange går og gætter på, hvad det tavse flertal mener. Så vi tænkte, at det kunne være interessant at se, hvad det tavse flertal egentlig mener om det her, så vi har noget reelt at forholde os til, og så vi får en kvalificeret viden, siger hun om begrundelsen for forslaget om en folkeafstemning.

Hun mener, at de skal lytte og spørge borgerne om, hvad de mener. Forslaget er fremsendt til byrådsmødet mandag den 24. februar.

VIDEO: 2. viceborgmesteren Johan Brødsgaard fra de Radikale Vestre er imod en folkeafstemning. Hør i indslaget, hvorfor han er det.

Forsøger at imødekomme borgerne

Byggeriet går under navnet "Fredensgård" og skal efter planen ligge ved området omkring Fredensgade, den gamle busterminal og Torvecentret.

De mange protester kan nu se ud til at have haft en effekt. Tidligere på ugen fortalte Silkeborg Kommunes borgmester, Steen Vindum (V), nemlig til TV2 ØSTJYLLAND, at man vil forsøge at imødekomme borgerne.

- Vi er sat i verden for at træffe nogle beslutninger og forsøge at bevæge den her by bare lidt ind i fremtiden, men vi er hverken døve eller blinde, så man vil komme til at se ændringer af lokalplanen på baggrund af det her, sagde han.

Præcis hvor store ændringer de utilfredse borgere i Silkeborg kan se frem til, tør han endnu ikke svare på.

Papirtårnet, som måler hele 70 meter i højden, stod færdigt ved indgangen til 2020, og var seneste skud på stammen i en lokalplan der søger at bygge flere højhuse i Silkeborg.
Papirtårnet, som måler hele 70 meter i højden, stod færdigt ved indgangen til 2020, og var seneste skud på stammen i en lokalplan der søger at bygge flere højhuse i Silkeborg. Foto: Arkiv - papirtaarnet.dk

Svært at få flertal

De fire forslagsstillere er løsgænger, Lars Hansen, Claus Løwe Klostergård fra Alternativet, Lene Fruelund fra Enhedslisten og Peter Sig Kristensen fra Enhedslisten. 

De er dog også klar over, at en folkeafstemning kan være svær at få hele byrådet eller et flertal af byrådet med på. 

quote I forbindelse med kommunalreformen i 2007 blev der gennemført flere folkeafstemninger i forhold til hvilke kommuner, der skulle lægges sammen. Men siden da har det været et meget lidt brugt redskab.

Roger Buch, ekspert i kommunalpolitik, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Ifølge ekspert i kommunalpolitik hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er det ikke lovligt at sætte et konkret byggeprojekt til afstemning i befolkningen. Men hvis der er flertal i byrådet, kan man godt stille et generelt forslag om, hvor højt man må bygge i kommunen - selvom det vil være en utraditionel vej at gå.

- I forbindelse med kommunalreformen i 2007 blev der gennemført flere folkeafstemninger i forhold til hvilke kommuner, der skulle lægges sammen. Men siden da har det været et meget lidt brugt redskab, siger Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Roger Buch er det ikke særligt udbredt med folkeafstemninger i kommunerne.
Ifølge Roger Buch er det ikke særligt udbredt med folkeafstemninger i kommunerne.

- Alle de spørgsmål, som en kommunalbestyrelse lovligt kan tage stilling til, kan man rent faktisk sende ud til borgeren – bortset fra hvis det handler om juridiske personer og et konkret projekt, fordi borgerne ikke skal sagsbehandle en konkret sag, siger Roger Buch.

Indtil 2018 var det kun muligt for kommuner at afholde vejledende folkeafstemninger. Men for to år siden blev det muligt for kommunerne også at afholde bindende afstemninger. Der er dog en hage ved det.

- Resultatet gælder kun for én valgperiode. Så i næste valgperiode har kommunalbestyrelsen muligheden for at lave beslutningen om, selvom der sikkert vil rejse sig et krav fra befolkningen om, at deres holdning bør stå ved magt, siger Roger Buch.

Selve forslaget går på at sætte et maksimum på ni etager på byggeri inden for bykernen i Silkeborg by.

skorsten røg brændeovn luftforurening forurening

play Søndag træder nye regler i kraft: Køber du hus skal du udskifte eller skrotte gamle brændeovne

Anne Marie Rindom

Horsenspige scorer guld ved OL

coronapas

Så blev det 1. august: Disse restriktioner udfases

60_percent

play Østjysk ulveforsker begejstret: Tre ulvehvalpe født

Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Dagens mest læste