Kærlig besked til cyklister i Silkeborg: Husk nu lys i lygterne

Silkeborg Kommune bruger tid og penge på at minde cyklister om, at de skal huske lys i den mørke tid

00:28

Vi kender alle sammen det velkendte piktogram på asfalten, der forestiller en herrecykel og skal vise os i trafikken, hvor cyklisterne må køre.

I Silkeborg Kommune går man nu skridtet længere og opgraderer symbolet, så cyklen nu også har både forlygte- og baglygte. Kommunen har derfor sendt sine anlægsarbejdere ud for at brænde røde og gule lygter fast på asfalten.

Det skal ske som en påmindelse til kommunens cyklister om at huske at tænde for cykellygterne. 

- Der er stadig en gruppe, som bevidst eller ubevidst glemmer at tænde lyset. Dem håber vi, at vi rammer med det her lille, kærlige skub, siger civilingeniør Gitte Merstrand fra Silkeborg Kommune til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Skraldetragte en stor succes

Det er metoden "nudging", som kommunen nu som de første forsøger sig med for at folk til at huske at tænde cykellygterne. En metode der går ud på at påvirke folks adfærd med små tiltag i hverdagen. 

Tidligere har Vejdirektoratet haft succes med at opstille store skraldetragte i stedet for skraldespande ved rastepladsen nær Ejer Bavnehøj. På den måde endte mere skrald det rigtige sted.

I Silkeborg koster det kommunen 10.000 kroner at ændre 65 cykel-piktogrammer fordelt i hele kommunen. Det er ifølge civilingeniør Gitte Merstrand en meget lille udgift, hvis de kan være med til at forebygge bare ét uheld.

- Det koster samfundet omkring 750.000 kroner, hvis en person kommer ud for et uheld i trafikken, forklarer hun. 

Politi: Spændende med nye lygter

De nye cykler med lys vil blandt andet kunne ses i nærheden af skoler og andre steder, hvor der opholder sig børn. Det underbygger derfor politiets arbejde.

Læs også Dansk cykellygte viser vejen frem

Politiassistent Jørn Iversen fra lokalpolitiet i Silkeborg  synes, det er en god idé med de nye cykelsymboler med lys og er spænt på at se, om de gør en forskel.

Han har har sammen med sine kolleger været på razziaer ved skoler og har et godt overblik over, hvor udbredt brugen af cykellygter egentlig er:

 - Generelt vil jeg sige, at det ser rigtig godt ud. Vi havde én uheldig skole, hvor cirka hver fjerde kørte uden lys på. Det pointerede vi over for dem, og det var de selvfølgelig rystede over, siger han.

Du kan se, hvordan cykellygterne bliver brændt fast i asfalten i videoen øverst i artiklen.