Skraldetragte en stor succes

75 pct. af affaldet forsvundet 

Skraldetragtene ved Ejer Bavnehøjs rastepladser er blevet en overvældende succes. De har givet en reduktion i henkastet affald på tilkørselsramperne hele 75 procent på få måneder

- Det er en superfed idé til at komme problemet med henkastet affald til livs.

- Der går jo sådan helt sport i, om man kan ramme tragten. Det er ret sjovt.

Udmeldingerne kommer fra en 40-årig direktør, der tilbringer 65.000 km om året på de danske veje, og en 24-årig sælger med 25.000 årlige kilometer i koblingen.

De to mænd er langt fra alene om at have taget de skraldetragte til sig, der har stået på rastepladserne ved Ejer Bavnehøj siden slutningen af 2011.

På få måneder er mængden af affald på tilkørselsramperne blevet reduceret med ikke mindre end 75 procent. Tre ud af fire stykker affald, der før havnede i rabatten, lægges i dag i skraldetragtene.

Det er projektet Designpartnerskab 2, der har videreudviklet og testet prototyper af skraldetragtene. Virksomheden G9 har produceret selve prototyperne; og Vejdirektoratet har stået for tømningen samt lavet målinger før, under og efter etableringen af tragtene.

Skraldetragten er ikke kun en stor skraldespand. Hele konceptet er baseret på, at bilisterne skal ledes hen til den. I testperioden er det sket med skilte. Skraldetragten er også udstyret med en ring af LED-lys, så det er nemt at ramme tragtens hul, når det er mørkt.

Bliver skraldetragten sat i storproduktion, vil konceptet fremadrettet blive del af en innovativ totalløsning for rastepladser - blandt andet med en særlig "skraldeudkørselsbane" på selve rastepladsen.