Betina bliver overfuset og svinet til: Dropper indkøbsture
Betina Iversen er blevet overfuset så mange gange, at hun forsøger at undgå indkøbsture.
Betina Iversen fra Silkeborg har en handicapbil, som hun egentlig er rigtig glad for. Der er en lift bagi, så hun kan køre ind i bilen i sin kørestol, som hun har været afhængig af de seneste år.
Der er bare ét stort problem. Hun tør ikke rigtigt parkere handicapbussen, fordi det ofte fører konflikter med sig.
- Den måde, folk taler til mig på, kan jeg slet ikke klare. Det er så stygt. Det er et kæmpe problem, der bliver værre og værre, siger Betina Iversen.
Problemerne opstår, når andre bilister parkerer så tæt på bagsmækken i hendes handicapbil, at hun ikke kan få liften ned og derfor ikke kan komme ind i bilen.
- Der står på bilen, at man skal holde mindst tre meters afstand, men det overser folk. Eller også er de ligeglade. Det er selvfølgelig irriterende, men det klarer jeg nok. Det store problem er, at jeg ikke kan bede folk om at flytte deres bil, uden de overfuser mig, siger Betina Iversen.
Overfuset ved Kvickly
For nyligt parkerede hun i en stor handicapparkeringsplads ved Kvickly i Silkeborg. Da hun kom ud til bilen, holdt der en anden bil bag hende, så hun var nødt til at bede Kvickly efterlyse ejeren til den pågældende bil over højttaleren.
- Manden råbte, om det virkelig var det her, jeg havde kaldt ham ud for. Og så sagde han, at jeg da bare kunne rejse mig op og gå ind i bilen og køre væk. Men jeg kan jo ikke gå. Det er virkelig ubehageligt og klamt, at folk taler sådan, siger Betina Iversen.
- Jeg står jo alene med min kørestol og en stor bus, så jeg er jo sårbar. Jeg bliver så ked af det, når den slags sker, så nu undgår jeg at handle og får min far til at hjælpe med det i stedet, siger hun.
Måtte ringe til politiet
Hun har også før været nødt til at ringe til politiet for at få hjælp til at finde ejeren af en bil, der holdt for tæt på hendes.
Særligt en episode i Ikea husker hun. Her holdt en bil med en trailer så tæt på hendes bagsmæk, at hun ikke kunne få liften ned. Hun kunne ikke finde ejeren af bilen, så hun kontaktede politiet, der ringede vedkommende op, fortæller hun.
- Der kommer så en ung pige, som er rasende over, at hun skal flytte sin bil, for der er ikke umiddelbart noget sted, hvor der er plads til hendes trailer. Hun ringede til nogen og rasede over situationen og svinede mig til.
- Det var så frygteligt at sidde der i sin kørestol og ikke kunne gøre noget, så jeg endte med at ringe til min søn, som kom og kørte min handicapbus ud et sted, hvor jeg kunne komme ind, sige hun.
Hård tone
Betina Iversen har haft sin handicapbil i to år, og hendes oplevelse er, at tonen på parkeringspladsen gradvis bliver hårdere.
- Hvorfor ikke bare sige, 'ej undskyld, nu flytter jeg lige min bil' i stedet for at skælde mig ud og overfuse mig? Folks adfærd bliver værre og værre og tonen mere og mere grov, siger Betina Iversen.
Har du ikke også et ansvar for at sørge for, at situationerne ikke udvikler sig?
- Jo. Men jeg synes, jeg gør, hvad jeg kan. Jeg skælder ikke nogen ud, beder dem bare om at flytte sig. Jeg er nok blevet et mere sart gemyt efter mit handicap, men jeg beder ikke om særlige hensyn - kun at man følger reglerne og læser skiltene.
Hvis det er fordi, folk ikke kan se skiltet på din bil, kan du så ikke bare få et større skilt?
- Det tror jeg ikke findes. Jeg har ikke set det i hvert fald. Det er det skilt, der følger med bilen.
Betina Iversens mand Kent Asp mærker også parkeringsfrustrationerne. Det er nemlig oftest ham, hun ringer til, når der har været problemer.
- Det er ikke særlig sjovt at se sin kone bryde sammen. Og det er sket mange gange efterhånden, siger han.
Flere bliver overfuset
Spørger man Danske Handicaporganisationer er Betina Iversen ikke den eneste med en handicapbil, der oplever problemer på parkeringspladserne.
Det fortæller Thorkild Olesen, der formand for Danske Handicaporganisationer.
- En handicapparkeringsplads giver nogle mennesker med handicap mulighed for eksempelvis selv at handle ind, hente børn og leve et mere selvstændigt liv. Og det er ofte afgørende at kunne parkere tæt på indgangen til supermarkedet eller lægen, siger han i en skriftligt svar.
- Men vi hører desværre historier om, at mennesker med handicap bliver overfuset på parkeringspladser af forskellige grunde. Jeg håber derfor, at vi bliver langt bedre til at parkere de rigtige steder og udvise forståelse for hinandens udfordringer.