Pendler midt i færge-problemer: - Den er en kæmpe gevinst
Man skal huske på, hvor stor en gevinst hurtigfærgen mellem Aarhus og Samsø er for de godt 3700 indbyggere på Kattegat-øen, mener én af de daglige pendlere.
Katrine Verdoes har boet på Samsø i 16 år, og hun har altid pendlet tre-fire dage om ugen mellem øen og jobbet i Aarhus.
Det gør hun også i den her uge, selv om hurtigfærgen Lilleøre igen er taget ud af drift som følge af de motorproblemer, vi har omtalt her på TV2 Østjylland.
I stedet for at cykle fra sit hjem i Tranebjerg til færgelejet i Sælvig, hvorfra hun plejer at sejle med Lilleøre direkte til Dokk1 i Aarhus, skal hun nu i stedet med bilfærgen Isabella, der sejler til Hou.
Fra Hou - 32 kilometer syd for Aarhus - skal hun med en pendlerbus ind til Dokk1, hvorfra hun skal videre til Aarhus Nord, hvor hun arbejder.
Efter fyraften går turen den modsatte vej med letbane, bus, færge og cykel.
Herregud - vi taler altså om en uge med unormal drift lige nu, mens Lilleøre-færgens motor bliver fikset
- Det er virkelig ikke til besvær, selv om det måske lyder sådan i nogens øre. Jeg er vant til det her, jeg udnytter rejsetiden til enten at slappe af eller til arbejde, og herregud - vi taler altså om halvanden uge med unormal drift lige nu, mens Lilleøre-færgens motor bliver ordnet, så vi pendlere igen kan nyde godt af en forudsigelig drift, siger Katrine Verdoes.
Historien om Lilleøres problemer har kastet en del kritik af sig fra passagerer, der synes, det er for dårligt, at færgen nu igen er i stykker. Det er nemlig tredje gang siden juni, der er bøvl med maskineriet.
Problemer med færgen
I slutningen af juni i år havde Lilleøre maskinproblemer på styrbordsmotor, og i midten af juli var der problemer med styretøjet.
Torsdag den 17. august meldte Samsø Rederi så ud, at der var opstået et nyt problem. Denne gang i bagbordsmotoren, der døjer med - eller er ved at få - det samme problem som motoren på styrbords side.
Rederiet igangsatte med det samme reparationen, og der viste det sig, at skaderne er mere omfattende end først antaget.
I samråd med tekniske konsulenter og den tekniske ledelse arbejder rederiet nu på en plan, som dels skal reparere skaderne og derudover sikre, at man fremover undgår længevarende driftsstop.
Kilde: Samsø Rederi.
- Jeg synes, de ansvarlige har gjort meget for, at det her skal være så gnidningsfrit som muligt for mig og alle de andre pendlere, der er ramt af det her. I bund og grund skal man bare huske på, hvor kæmpestor en gevinst den færge er for vores ø. Tænk sig, at vi kan sejle fra et lille øsamfund og direkte ind i centrum af landets næststørste by, siger Katrine Verdoes.
Dermed er hun helt på linje med Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S), som mandag afviste alle spekulationer om, at færgen, som Samsø Kommune ejer og driver via Samsø Rederi, er noget "billigt bras fra Kina", som byrådskollega Per Urban Olsen (K) mener.
Han siger med henvisning til prisen, at kommunen har fået, hvad den har betalt for. Lilleøre er nemlig produceret i Kina og kostede godt 40 millioner kroner, hvilket ifølge Per Urban Olsen er mere end 50 procent billigere end en anden færge, der også kunne være købt.
Katrine Verdoes siger, at snakken om Lilleøres problemer angiveligt fylder mere i medierne og hos dem, der ikke selv bruger den, end den gør hos pendlere som hende selv.
- Det er ikke mit indtryk, at nogen sidder og brokker sig med mere end måske et lille "øv" derinde på bussædet. Det er ærgerligt, ja, men lad os få problemet udbedret, så vi kan komme tilbage til den tid, hvor færgen sejler helt efter planen. Gevinsten er så stor for alle os, der kan lide at cykle eller køre letbane frem for at havne i trafikmylderet ud igennem Højbjerg og på Randersvej, siger Katrine Verdoes.
Hun vurderer, at ti til 12 pendlere var med bussen fra og til Hou, da hun kørte med den mandag.
Ifølge Samsø Rederi sejlede 74.400 passagerer med Lilleøre i 2021. I 2022 var der 72.900.