Akut overbelægning på hospitaler: - Det er helt usædvanligt

Ekstraordinært mange akutte patienter på Regionshospitalet Randers medfører lige nu stor overbelægning

De mange akutte patienter presser særligt Regionshospitalet Randers, men også på Regionshospitalet Horsens mærker de en stor stigning i akutte patienter i disse dage.

I disse dage oplever flere hospitaler i Region Midtjylland, at ekstraordinært mange akutte patienter strømmer til.

Regionshospitalet Randers er særdeles hårdt ramt, og de mange akutte patienter presser hospitalet og de enkelte sengeafsnit. 

- Der er langt flere patienter nu end normalt. Det er helt usædvanligt, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland. 

Læs også Regionshospitalet Randers udbygges for treciftret millionbeløb

Patienter bliver flyttet

Ifølge Henrik Gottlieb Hansen er det de medicinske afdelinger på hospitalerne, der er under pres, og i Randers betyder det, at der ikke bliver taget flere akutte patienter ind. 

Henrik Gottlieb Hansen (S), formand, hospitalsudvalget, Region Midtjylland. 

I stedet for bliver patienter overflyttet til blandt andet Regionshospitalet Viborg. 

- Lige nu er der et slags koordinationsmøde igang mellem ledelsen på regionens hospitaler med henblik på at få fordelt patienterne imellem sig, siger Henrik Gottlieb Hansen. 

Læs også Patienter på gangene: Hospital kæmper med overbelægning

- Vi skal råbe regionen op

Tina Stenholt Kristensen er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Regionshospitalet Randers, og hun kan berette om en tid, hvor de har skullet løbe ekstra stærkt.

Vi bliver nødt til at råbe regionen op og have sagt, at vi ikke bare skal have en kortvarig løsning nu. Vi skal have en langtidsmæssig løsning, der siger, at vi skal have flere hænder til de akutte patienter.

Tina Stenholt Kristensen, fællestillidsrepræsentant

- Vi har haft et stort indtag af akutte patienter, og det vil sige, at vi ikke havde sengepladser nok. Plejepersonalet er dygtige folk, men vi kan ikke løbe stærkere, end vi gør. Patientsikkerheden er vigtig, og derfor bliver vi nødt til at stoppe op, siger hun og understreger, at der ikke har været nogen tidspunkter, hvor patientsikkerheden ikke har været i orden. 

Hospitalsledelsen har nemlig besluttet at sende en tredjedel af patienterne til Aarhus, hvorimod man i Randers modtager de to tredjedele - netop for at få patientsikkerheden i fokus og patienten i centrum.

00:54

Fællestillidsrepræsentanten mener, at regionen skal råbes op. Der skal være flere sengepladser og flere hænder, fordi personalet ikke kan løbe stærkere, end de allerede gør, lyder det fra Tina Stenholt Kristensen.

Luk video

Tina Stenholt Kristensen fortæller, at selvom de har løbet stærkt og været udfordret, så er der ro på, og folk får den pleje og behandling, der skal til.

Plejepersonalet er dygtige folk, men vi kan ikke løbe stærkere, end vi gør.

Tina Stenholt Kristensen, fællestillidsrepræsentant

Men hun understreger, at hvis der skulle komme flere akutte patienter til henover weekenden, så kan de ikke tage imod dem. Derfor har hun en bøn til regionen.

- Vi kan ikke blive ved med at holde til det, for det er bare en stor byrde at have så mange akutte patienter, siger hun og tilføjer:

- Vi bliver nødt til at råbe regionen op og have sagt, at vi ikke bare skal have en kortvarig løsning nu. Vi skal have en langtidsmæssig løsning, der siger, at vi skal have flere hænder til de akutte patienter, siger Tina Stenholt Kristensen.

Læs også Farvel til de sindssyges kirkegård: Ane forsøgte at kvæle folk med sit forklæde

Alle ikke-akutte tider er aflyst

Regionshospitalet Randers har iværksat flere tiltag, der skal imødekomme det store patientindtag.

Blandt andet har de aflyst alle ikke-akutte tider og ikke-akutte operationer, og de har åbnet flere senge på sengeafsnittene. Derudover er alle møder på hospitalet aflyst for at kunne varetage de mange patienters sikkerhed bedst muligt.