Vestas-aktie strøg til tops

Vindmøllegiganten belønnet med stærk stigning i aktiekursen

Foto: Jeannot Huyoet, Randers Kommune

Vindmøllevirksomheden Vestas med hovedsæde i Randers overraskede skeptikerne og aktiemarkedet onsdag ved at fremlægge et ganske optimistisk halvårsregnskab. Det sendte aktiekursen på raketfart med en stigning på næsten 24 procent.

Dermed var der for en gangs skyld godt nyt til både selskabet og de aktionærer, der igennem lang tid har måttet se aktien tabe i værdi.

Med usikkerheden omkring Vestas blæst væk for en stund strøg aktiekursen op - og med god grund, mener analytiker.

- På langt de fleste områder er regnskabet væsentligt stærkere end ventet. Vestas' indikationer af, at langt størstedelen af omsætningen allerede er sikret, bør berolige investorerne. Så hysteriet om denne aktie og Vestas' ledelse bør stoppe, siger Vestas-analytiker Jacob Pedersen, Sydbank, til Ritzau Finans.

Det er Vestas-topchef Ditlev Engel, der i længere tid er blevet udset som skydeskive i takt med den faldende aktiekurs og usikkerheden om selskabet. Kritikerne har tvivlet på, om Ditlev Engel nu også kunne holde sine løfter til markedet.

- Nu kan man tillægge hans ord mere vægt. Han har for første gang i lang tid leveret, hvad han skal, lyder vurderingen fra analytiker Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand Markets.

Gode nerver
Aktionærer i Vestas har de seneste tre år skullet have gode nerver. Kort før finanskrisen i efteråret 2008 var en aktie cirka 690 kroner værd. I starten af denne uge var værdien nede omkring 90 kroner pr. aktie.

Vestas hentede i andet kvartal ordrer på 2265 megawatt, hvilket var mere end ventet af analytikerne. Når Vestas kunne overraske markedet, skyldes det blandt andet, at de mindre, uannoncerede ordrer løb op i 786 megawatt - det hidtil højeste niveau.

- Ordreindgangen er væsentligt bedre, end jeg havde forventet, og der har været højere priser, end jeg havde regnet med, siger Sydbank-analytiker Jacob Pedersen.

Selskabet har i første halvår omsat for 18,3 milliarder kroner. Resultat før skat er stadig i minus med cirka 300 millioner kroner - men det er forbedret med omkring 1,5 milliarder kroner i forhold til året før.