Venstre vil gøre Randers røgfri - ingen smøger i parkerne

Venstre forslår, at der skal sættes ind mod cigaretterne i parker og andre kommunale områder

Randers skal være en røgfri kommune, og det gælder også i byens parker og andre kommunale områder. Det er forslaget fra Venstre, der dog møder modstand både blandt parkernes gæster og i byrådssalen.

- I Randers Kommune har vi valgt at sige, at vi vil være en røgfri kommune i 2025, og det her er et forslag fra forvaltningen, der sigter mod at vi bliver en røgfri kommune i 2025, siger Louise Høgh (V), formand for Socialudvalget i Randers Kommune.

En tur rundt i Doktorparken i Randers viser, at ikke alle støtter op om forslaget om at skodde smøgerne i byens parker.

'Noget pjat'

- Det, synes jeg egentlig, er noget pjat, selvom jeg ikke er ryger. Det må være folks egen sag, om de har lyst til at ryge - også offentlige steder. Der er jo ikke nogen, der bliver generet af, at der er nogen, som sidder her og ryger, siger Martin Hede, it-konsulent i Randers, der mandag var en tur i Doktorparken.

- Jeg synes måske, at det er at gå lidt meget op i det, og jeg synes, at når man er ude i det fri, så burde det ikke gøre så meget, siger

Annemette Laursen, der er pædagog i Randers.

Randers skal kvitte smøgerne

DF vil ikke være med

Heller ikke Dansk Folkeparti støtter op om forslaget.

- Vi har en rygelov i Danmark, der gør, at man ikke ryger i offentligt rum, og det er rigtig fint. Det var en mærkbar forbedring for ikke-rygerne. Derfra og så til at sige, at man for eksempel ikke må ryge i parker, det er at kamme over, siger Frank Nørgaard (DF), som er byrådsmedlem i Randers Kommune.

19 procent af randrusianerne er i dag rygere, og kommunen vil have det tal banket godt ned. Det vil de også i Socialdemokraterne, men her mener man, at et forbud er at gå for langt.

- I 2025 skal der kun være fem procent, der ryger i Randers, og vi skal arbejde benhårdt på at komme derhen. Det, tror jeg, kan lykkes - også uden et totalt forbud, siger Leif Gade (S), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Randers Kommune.

Hvis forbuddet bliver vedtaget er det dog stadig til debat, hvad det præcist skal gå ud på, og hvilke konsekvenser det vil få at bryde det.

Forslaget om rygeforbud skal først tages op i Sundheds- og Omsorgsudvalget tirsdag, inden det eventuelt vil kunne blive vedtaget på byrådsmødet om tre uger.

Du kan se mere om rygeforbuddet i tv-indslaget øverst på siden.

21-000190-20 20201023_THG_VISUALISERING_ALLEGADEN_SLETH 12524003_1_1_2

Gammelt amtssygehus får nyt liv

Skærmbillede 2021-04-11 kl. 15.54.16

Anklaget for millionsvindel: Her er hans nye jordvarmeanlæg og ridebane

Ulla Mølgaard Fangel har set frem til dagen i dag, hvor hun endelig kunne blive vaccineret mod smitte med coronavirus.

Ulla er én af de 14.000: - Det var hurtigt og smertefrit

Bloddonor

Blodbank med opråb: - Vi mangler flere end dobbelt så mange donorer

Magnus Heunicke

liveblog Heunicke sender stor ros til alle involverede i storskalaforsøg

Ambulance

Nyt forslag: Flere sygetransporter til Østjylland