By stod sammen og plejehjem overlever: - Det virker, når vi reagerer

Borgerne i Havndal og Dronningborg ville ikke finde sig i, at deres plejehjem skulle lukkes. Og det virkede, at de råbte op

- Hvis vi holder mund, så sker der slet ingenting.

Sådan forklarer en af beboerne på plejehjemmet Aldershvile, Ditte Ahm, hvorfor hun har taget kampen op for, at plejehjemmet ikke skal lukke. 

For det er netop de lokale kræfters kamp, der har gjort, at hverken plejehjemmet i Randers-forstaden Dronningborg eller Aldershvile i Havndal skal lukke alligevel.

Borgerne i Havndal og Dronningborg indsamlede over 1000 underskrifter hvert sted. 

Ditte Ahm havde en helt klar reaktion, da hun hørte, at plejehjemmet ikke skulle lukke.

-  Åh, gudskelov! Så kan vi da være her i fred og ro. Og blive i vores dejlige lejlighed. Så vi ikke skulle til at rykkes op nu, når vi er så gamle, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Og hun fortsætter:

- Kunne jeg danse på bordene, så havde jeg gjort det, fortæller Ditte Ahm. 

Kasper Fuhr fra Velfærdslisten i Randers Kommune.
Kasper Fuhr fra Velfærdslisten i Randers Kommune.

Ville være en katastrofe 

Det var Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti, der foreslog at lukke de to plejehjem for at spare penge på omsorgsområdet.

- Det er borgernes egen fortjeneste. De har indsamlet over 1000 underskrifter. Det er super fedt, at borgerne selv har rejst sig, siger Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten.  

quote Kunne jeg danse på bordene, så havde jeg gjort det

Ditte Ahm, beboer, Aldershvile 

Han var imod forslaget fra begyndelsen, og derfor indkaldte han i november til et borgermøde om lukningen af Aldershvile i Havndal. 

En af deltagerne dengang var Lisbeth Kusk fra Ældre Sagen i Havndal.

- Vi er dybt chokerede over, at man overhovedet vil begynde at røre ved noget herude. Det vil være en katastrofe for os, hvis man lukker Aldershvile. Vi har ikke et kulturcenter, vi har ikke et bibliotek, vi har ikke en café. Vi har Aldershvile. Det er det sted, hvor vi kan mødes, sagde Lisbeth Kusk på daværende tidspunkt.

VIDEO: I denne video kan du se, da borgerne i Havndal var samlet til møde omkring lukningen af deres plejehjem. Videoen er fra november 2018.

Ville gøre det igen

For hende er det også dejligt at se, at det virker, når man råber op.

-  Vi kunne i hvert fald se, at det virker, at man reagerer på noget. At man ikke bare finder sig i alting og lader tingene glide. Skulle det være en anden gang, så er vi klar herude i Havndal. Vi ved godt, hvem vi er i Havndal, siger Lisbeth Kusk til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ifølge byrådspolitikeren Anne Hjortshøj (S) betyder det en del for politikernes beslutninger, hvis borgerne råber op. 

- Det betyder noget, at vi kan se, at folk er engagerede i deres lokalsamfund, og de går op i den offentlige service. Hvis de ikke gik op i det, så kunne vi jo bare lukke det og tænke: Så betyder det nok ikke så meget, siger hun. 

quote Vi ved lige, hvor skoen trykker, hvis der bliver rørt ved nogle ting herude. Så er vi klar igen

Lisbeth Kusk, medlem, Ældre Sagen 

Og hun er ikke i tvivl om, at byen ville tage kampen op igen en anden gang.

- Jeg er glad, og jeg er stolt. Hele byen har stået sammen, så det kan man godt være stolt over. Vi har allerede et godt sammenhold, så det er helt sikkert. Vi ved lige, hvor skoen trykker, hvis der bliver rørt ved nogle ting herude. Så er vi klar igen, siger Lisbeth Kusk. 

Ifølge forvaltningens beregninger ville lukningen kunne spare kommunen for 500.000 kroner i 2019 og en million kroner i 2020.

I stedet for skal kommunen nu finde besparelserne ved at nedlægge og omdanne plejeboliger og aflastningsboliger bredt i kommunen.

- Vi skal stadig spare 1,5 millioner kroner næste år, men nu sætter vi gang i en ny og opdateret analyse af de ældre borgeres behov og udviklingen i antallet af ældre i Randers, siger Fatma Cetinkaya (S), der er formand for Omsorgsudvalget i Randers Kommune. 

Lea Wermelin

Efter sag i Mols Bjerge - GPS-halsbånd og droner kan forhindre flere udsultede dyr

IMG_6110

play Knud er tilbage på værtshus: - Man kommer lidt ud af ensomheden

Lige nu
20210105-152010-L-1920x1280we

liveblog COVID-19 LIVE: Spildevand kan til efterår sladre om corona i hele landet

Bymosevej

play Østjysk Boligs snerydning og hækklipning: Flere betaler dyrt

557e8bc2-a63c-4d11-89b9-a1287f5b2460

Minister erklærer sig igen parat til at fjerne udskældt minutregel – men der skal noget andet i stedet

Hadsten gadeløb Chris Froome

Legendarisk event aflyst – fremtiden er usikker

Dagens mest læste