Specialskole tvunget til at spare 11 millioner: - Det får konsekvenser
Randers Specialskole har udsigt til besparelser på op mod 11 millioner kroner. Formand for skolebestyrelse ser fyringer som eneste udvej.
30 medarbejdere. Så mange kan ende med en fyreseddel inden sommerferien på Randers Specialskole.
Lige nu kæmper den nemlig med et større underskud, og det kommer til at få konsekvenser både for skolens ansatte og elever.
- Vi kan ikke give eleverne andet end lige det, de skal have. Det kan vi faktisk næsten ikke en gang. Det er sørgeligt og forkert, siger Nete Ankerstjerne, der er formand for skolebestyrelsen på Randers Specialskole.
Eleverne er forkert takseret
Hun er frustreret over, at skolen står i den her situation nu. En situation, hun mener kunne have set anderledes ud, hvis Randers Kommune havde overholdt en aftale med skolen.
Kommunen betaler nemlig skolen per elev, og det beløb kan være forskelligt alt efter, hvilket niveau eleverne skulle være på. Der findes tre niveauer – lav, middel eller høj.
Ifølge Nete Ankerstjerne var det meningen, at halvdelen af skolens elever skulle være på middel-taksten, mens den sidste halvdel skulle fordeles lige mellem høj og lav.
Men det viser sig, at det kun er 14,5 procent af eleverne, der er henvist til den høje takst.
- Det er der, den store udhuling af vores økonomi er, og det er bestemt ikke vores ledelses skyld, at man fra forvaltningens side ikke takserer vores børn til det behov, de reelt har, siger formanden for skolebestyrelsen.
Skolen falder i kvalitet
De manglende penge til skolen har stor betydning for den kvalitet, skolen har, mener Christina Thomsen, der er mor til Simone, som går på specialskolen.
Hun har oplevet, at Randers Specialskole er blevet et dårligere tilbud for hendes datter.
- Vi mister de her børn. De bliver ikke den bedste udgave af sig selv, siger hun og fortsætter:
- Det er forfærdeligt. Det bliver bare et sted, hvor mit barn opbevares, når jeg er på arbejde.
Der er håb for fremtiden
Formanden for skolebestyrelsen, Nete Ankerstjerne, håber at kunne få vendt skuden, så forældrene igen kan opleve kvalitet og nok ressourcer i undervisningen.
- Jeg håber, at vi får noget stabilitet og nogle penge til at dække det her hul i et eller andet omfang, så vi ikke skal afskedige endnu flere medarbejdere, siger hun.
Og der er muligvis en redning på vej. Formanden for Skole- og uddannelsesudvalget i Randers Kommune åbner i hvert fald for, at takseringssystemet snart kan være fortid.
- Jeg lytter til, at skolerne har et ønske om at få et fast budget, så det har jeg bedt forvaltningen om at arbejde videre med, siger Lise-Lotte Leervad Larsen (S).
I sidste ende vil det kræve et politisk flertal, før den ændring vil kunne ske.