Rasmussen fra Langå er videre til Melodi Grand Prix-finalen

Jonas Flodager Rasmussen fra Langå ved Randers går videre til finalen i Eurovision, der finder sted lørdag

Det er ikke kun danskerne, der synes godt om Rasmussens "Higher Ground. I hvert fald er den østjyske sanger nu videre fra semifinalen. Foto: Francisco Leong - Ritzau Scanpix

Rasmussen optrådte torsdag aften ved Melodi Grand Prix-semifinalen i Lissabon i Portugal. På lørdag skal han igen på scenen. Foto: Armando Franca - Ritzau Scanpix

1 af 2

Den østjyske Melodi Grand Prix-deltager Jonas Flodager Rasmussen fra Langå ved Randers er klar til finalen i Eurovision.

Det står fast efter torsdagens semifinale, hvor i alt ti sange kvalificerede sig til lørdagens finale i den portugisiske hovedstad, Lissabon. Rasmussen optrådte med sangen "Higher Ground", som han vandt den danske finale med tilbage i februar.

Læs også Vikingekor skal øge Danmarks vinderchancer i Eurovision

I finalen skal Rasmussen blandt andet kæmpe mod Sverige og Norge, der også blev tildelt en billet videre.

I Eurovision har hvert land en fagjury, der består af musikkyndige og branchefolk, og deres stemmer tæller ligeligt med tv-seernes.

Også Australien, Ukraine og Serbien var blandt landene, der gik videre fra torsdagens semifinale.

Så glad var Jonas Flodager Rasmussen, da han vandt det danske Melodi Grand Prix i Aalborg i februar. På lørdag skal han forsøge at gentage kunststykket i den europæiske finale. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Er langt fra favorit til sejren

I Eurovision har hvert land en fagjury, der består af musikkyndige og branchefolk, og deres stemmer tæller ligeligt med tv-seernes.

Også Australien, Ukraine og Serbien var blandt landene, der gik videre fra torsdagens semifinale.

I alt 20 lande har kvalificeret sig fra de to semifinaler, mens seks lande er direkte i finalen. Det drejer sig om Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrig og Italien, mens Portugal som værtsland også er sikret en finaleplads.

Læs også Grand Prix-viking hyldet i Randers: - Du har gjort noget ekstraordinært

Ifølge bookmakerne er Cypern, Norge, Frankrig og Israel blandt de lande, som spillefugle især har sat deres penge på som vindere af konkurrencen. Danmark er langt fra favorit til sejren, men var dog på forhånd spået en plads i finalen.

Jonas Flodager Rasmussen, der går under kunstnernavnet Rasmussen, vandt i februar det danske melodigrandprix i Aalborg med "Higher Ground", der er skrevet af Niclas Arn og Karl Eurén.

Sidste år gik Danmark med Anja Nissen og sangen "Where I Am" videre til finalen, men året før det, i 2016, måtte danske Lighthouse X allerede forlade Eurovision i semifinalen. Det samme skete for Danmarks deltagere i 2015, Anti Social Media.

Læs også Efter store frustrationer: Rasmussens Eurovisionshow reddet

Finalen bliver i år afholdt i Lissabon i Portugal, da portugisiske Salvador Sobral sidste år sejrede i musikkonkurrencen med nummeret "Amor Pelos Dois". Det er første gang, Portugal har vundet Eurovision.

Danmark vandt senest Eurovision i 2013, da Emmelie de Forest charmerede Europa med nummeret "Only Teardrops". Før det havde Brødrene Olsen vundet konkurrencen i år 2000 med sangen "Fly On The Wings Of Love", mens Grethe og Jørgen Ingmanns “Dansevise" i 1963 var det første danske nummer, der vandt det store show.

Finalen i Eurovision finder sted lørdag og sendes direkte på DR1 klokken 21.00.

02:02

VIDEO: Tidligere i år blev Jonas Flodager Rasmussen hyldet på rådhuset i Randers. Videoen er fra marts 2018.

Luk video

BLÅ BOG: JONAS FLODAGER RASMUSSEN

Navn: Jonas Flodager Rasmussen

Alder: 33 år

Fødested: Viborg

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Cand.mag. i musikvidenskab og dramaturgi

Karriere: Underviser på Scenekunstskolen ved Kulturskolen Viborg og ved Aarhus Teater Læring. Ved siden af er han frontfigur i bandet Hair Metal Heröes, der optræder med rockhits fra 1980'erne

Civilstand: Gift med Mia Flodager og far til døtrene Aia og Selma.

Bopæl: Langå

Jonas Flodager Rasmussen debuterede i melodigrandprixet under efternavnet Rasmussen

Nummeret "Higher Ground" er skrevet og komponeret af de to svenske sangskrivere Niclas Arn og Karl Eurén, som begge har haft flere sange med i det svenske melodigrandprix, Melodifestivalen, gennem årene

Kilder: DR, TV2 ØSTJYLLAND, Randers Amtsavis