Kenneths kunst har været verden rundt - nu kommer den til hjembyen

Efter at have udstillet i hele verden, får udviklingshæmmede Kenneth Rasmussen nu for første gang sin egen soloudstilling i hjembyen Randers.

I dag, fredag, åbner en lidt anderledes kunstudstilling på Randers Kunstmuseum.

Her udstiller Kenneth Rasmussen, og han sætter ifølge museet selv spørgsmålstegn ved gal eller genial. Han er nemlig udviklingshæmmet og får sin egen soloudstilling.

Værkerne er strikket af plastikposer, som kunstneren har fundet gennem 20 år fra 2002-2022. Dermed er det skrald, der bliver til kunst, når poserne klippes i strimler, laves til garnnøgler og derefter strikket til de forskellige former. 

- Det er et overbevisende og tankevækkende kunstnerisk projekt, og på trods af - eller måske ligefrem i kraft af enhver diagnose, er værkerne både sanseligt overvældende, konceptuelt sammenhængende og æstetisk interessante, skriver kunstmuseet op til fredagens fernisering.

Udstillingen markerer kunstnerens 50 års fødselsdag.
Udstillingen markerer kunstnerens 50 års fødselsdag. Foto: Randers Kunstmuseum

Første gang i hjemlandet

Selvom han har udstillet i hele verden, er det første gang, at et dansk kunstmuseum lægger rum til Kenneth Rasmussens kunst. Og så er det i hjembyen, Randers, hvor han har boet siden 2009. 

Han har blandt andet udstillet i USA, Japan og Australien, og nu glæder det randrusianske museum sig til reaktionerne. 

Flere af kunstværkerne er lige så store som træer, og udover de strikkede kan museumsgæster også opleve keramik og linoleumssnit. Her måler det største to gange otte meter. 

Udstillingen markerer kunstnerens 50 års fødselsdag, og ifølge museet har de bløde skulpturer også et politisk budskab.

- De bløde skulpturer kan også aflæses samfundskritisk, de har en indbygget skarpt politisk pointe om bæredygtighed og forbrug, oplyser museet. 

Udstillingen kan ses frem til 4. september.