John er tilbage ved sin maskine: Industrien klarer sig trods covid-19

Pludselig lukkede det meste ned i foråret, men den østjyske industri er efterhånden tilbage i højeste gear. Det betyder, at John Mikkelsen fra Randers har skiftet frimærkesamlingen ud med de vante maskiner.

I foråret var det John Mikkelsens frimærkesamling, der fik hans opmærksomhed i løbet af dagtimerne. Sådan er det heldigvis ikke længere.

Han er nemlig tilbage på sit arbejde som maskinarbejder hos Prodan i Randers, og er på den vis et levende eksempel på, at industrien har klaret sig godt igennem coronakrisen.

- Jeg kan godt lide mit arbejde, så det er jo dejligt, siger John Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anderledes betuttet var han, da vi besøgte han i hjemmet i maj måned, hvor han var sendt hjem på lønkompensation.

- Jeg er da noget betænkelig ved situationen, det er jo klart. Man kan jo risikere, at der ikke er arbejde til en, når den her periode er overstået, sagde han dengang.

I vores magasinprogram Østjylland i en coronatid satte vi maj fokus på nogle af virksomhederne. For rigtig mange af den har de nu over to måneder med en coronakrise været rigtig hårde - hvor medarbejdere er blevet sendt hjem med lønkompensation - eller direkte er blevet fyret. Der er nu en begyndende optimisme - selvom der for mange er langt til at tingene igen bliver normale. Vi har fulgt to virksomheder her i Østjylland under krisen - og ser nu tilbage på de hårde måneder og giver det bud på fremtiden.

Næsten i højeste gear

Dengang var John Mikkelsen én af de 36 medarbejdere, man hos Prodan havde sendt hjem på lønkompensation. Virksomheden, der henter 80 procent af sin omsætning via eksport til udlandet, blev hårdt ramt i foråret da grænserne lukkede.

På trods af en hård opbremsning, er virksomheden efterhånden tilbage i gear. Ifølge direktøren, Per Hastrup, er der igen sorte tal på bundlinjen, og aktiviteten ligger på omkring 85-90 procent af det, man havde før coronaen ramte.

Hvor mange har mistet jobbet?

- På det tidspunkt (i maj, red.) kiggede jeg ind i en dyb og lang krise. Det kom heldigvis ikke til at holde stik. Vi kan ikke afblæse krisen, men det går ikke så tosset, lyder det fra Per Hastrup.

At Prodan er på vej tilbage er der da heller ingen tvivl om, når man ser bygningens facade. Her søger de nye medarbejdere – helt konkret to-tre industriteknikere. Oveni det har de lige ansat tre nye lærlinge.

Positive vinde

Foruden at være direktør for Prodan, er Per Hastrup også formand for Dansk Industri i Randers og Norddjurs. Og når han kigger udover de forskellige virksomheder, er det ikke kun hans egen, der har medvind igen.

- Vi har et meget fleksibelt arbejdsmarked herhjemme, og det er vores medarbejdere også. De to ting har gjort, at vi er kommet hurtigere ud af det – og det har ikke været så dyb en krise som frygtet, siger Per Hastrup.

- Generelt er billedet positivt.

Lidt længere syd på, hos DI Østjylland, der dækker Aarhus, Skanderborg, Syddjurs og Favrskov, er beskeden nogenlunde den samme.

- Man har udvist omstillingsparathed, så man er overkommet de udfordringer, coronaen har givet. Der er en positiv stemningen omkring 2021, hvis der ikke kommer yderligere komplikationer, udover dem der er nu, siger Anders Strange, der er formand for DI Østjylland og partner i AART Architecs. 

- Nu har jeg været leder her i godt 30 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Den her krise har haft et omfang, som ingen havde drømt om, fortalte Per Hastrup i maj måned 2020.
- Nu har jeg været leder her i godt 30 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Den her krise har haft et omfang, som ingen havde drømt om, fortalte Per Hastrup i maj måned 2020.
DSC_0062

Fakkeloptog mod coronarestriktioner slutter fredeligt

96f50bfe-ee7a-4c4d-a549-2f3b20c5c7f8

Antal indlagte falder, men stor genåbning vil være "leg med ilden", advarer overlæge

IMG_9036

play Kæmpe sten i Gudenåen skaber debat: - Det er jo fuldstændig galimatias

Vaccine dosis.

Bopæl har betydning for vaccinetid: Region vil nu genoverveje kriterier

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

Jakob Ellemann-Jensen

Ellemann vil åbne til maj efter vaccination af alle over 50 år