Herpes-hype kan ikke slå benene væk under militarystævne

Flere ryttere fra udlandet har meldt fra af frygt for heste-herpes

00:57

VIDEO: Rygte om udbrud af heste-herpes er nået udlandet. Flere tyske ryttere har meldt fra til weekendens stævne i Randers.

For første gang i 10 år afholdes der i denne weekend internationalt militarystævne i Jylland.

Stævnet i Randers finder sted i en tid, hvor der i hestekredse er frygt for herpes, efter at tre heste på Fyn i april døde af virussen.

Læs også Østjyske ridestævner aflyst: Stor frygt for dødelig heste-herpes

Rygtet om udbruddet af heste-herpes i Danmark er også nået udlandet, og flere tyske ryttere har meldt fra til weekendens stævne.

Vi har hele tiden skullet forholde os til, at der har været herpesudbrud.

Jan Brauer, presseansvarlig for militarystævne

Aflysningerne har dog ikke slået benene væk under hverken to- eller firbenede i Randers. Men arrangørerne bag weekendes stævne har lavet visse justeringer.  

- Det har betydet, at vi har måttet skærpe sikkerhedsforanstaltningerne i stalden, og vi får lidt kraftigere dyrlægetjek, inden vi plejer at have, men alle hestene er i hvert fald, når de kommer, i form og er ikke syge, siger Jan Brauer, der er presseansvarlig for stævnet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Stævnet foregår over tre dage med henholdsvis dressur, terrænspring og ridebanespring, og de cirka 80 deltagere kommer fra Danmark, Sverige, Tyskland og Finland. 

- Vi har hele tiden skullet forholde os til, at der har været herpesudbrud i nogle hestestalde i Danmark. Vi har hele tiden holdt os meget til det internationale forbund, og de har hele tiden sagt, at det var lidt blæst op i medierne, og at vi sagtens kunne afholde stævnet, siger Jan Brauer. 

Der afvikles seks klasser ved militarystævnet i Randers: én for ponyer og fem for heste.

Læs også Frygt for heste-herpes: Rideklub aflyser stævne

Så sent som for to uger aflyste Aarhus Rideklub et stævne, da en hest i stalden havde fået feber. Det satte ild til frygten for, at den dødelige herpes-virus fra Fyn skulle have bredt sig til de østjyske ridedyr. 

- Vi har valgt at være på den sikre side, og derfor har vi aflyst vores arrangement, fordi der er så meget tale om herpes-virus, som florerer. De ryttere, jeg underviser, har jeg bedt om at blive hjemme fra stævne. De har meldt fra de arrangementer, der er de næste tre uger foreløbigt. Så må vi jo se, hvad dyrlægerne siger til den tid, sagde Hans Jørgen Nørgaard, der er chefberider hos Aarhus Rideklub, ved den lejlighed til TV2 ØSTJYLLAND.

Frygten for heste-herpes også betydet aflysninger i Silkeborg og Skanderborg Rideklub.

Symptomerne på hesteherpes

Herpesinfektion hos heste kan give flere forskellige symptomer. Typisk går der mellem 2 og 10 dage, før symptomerne begynder at vise sig. Symptomerne kan være: 
 
  • Luftvejsinfektioner
  • Hopper aborterer deres føl
  • Nyfødte føl af smittede hopper bliver meget syge og kan dø
  • Feber
  • Problemer med at tisse
  • Snublen og klodsethed hos hesten