Østjyske ridestævner aflyst: Stor frygt for dødelig heste-herpes

En aggressiv herpes-virus har dræbt tre heste på Fyn. I Østjylland spreder frygten sig, og flere af weekendens stævner er aflyst

02:28

VIDEO: hesteejer Berit Wheler er med egne ord 'skrækslagen' for den dødelige herpes-virus.

I weekenden skulle masser af heste og ryttere have været samlet på Vilhelmsborg syd for Aarhus til springstævne. Men Aarhus Rideklub valgte mandag at aflyse stævnet.

En hest i stalden havde fået feber, og det satte ild til frygten for, at den dødelige herpes-virus fra Fyn skulle have bredt sig til de østjyske ridedyr. 

 

I april begyndte et udbrud af en aggressiv herpes-virus nemlig blandt heste på Fyn. Allerede dengang aflyste flere rideklubber deres stævner af frygt for, at den skulle sprede sig.

Nu er tre heste på Fyn døde af virussen, og frygten spreder sig blandt rideklubber og hesteejere.

Læs også Frygt for heste-herpes: Rideklub aflyser stævne

- Jeg er rigtig bekymret. Jeg er faktisk skrækslagen, siger hesteejer Berit Wheler fra Aarhus. 

- Jeg er hunderæd. Jeg elsker min hest meget højt. Den har været dyr. Den er min kammerat, og den er min kollega. Jeg vil så nødig miste den, siger hun.

Symptomerne på hesteherpes

Herpesinfektion hos heste kan give flere forskellige symptomer. Typisk går der mellem 2 og 10 dage, før symptomerne begynder at vise sig. Symptomerne kan være: 
 
  • Luftvejsinfektioner
  • Hopper aborterer deres føl
  • Nyfødte føl af smittede hopper bliver meget syge og kan dø
  • Feber
  • Problemer med at tisse
  • Snublen og klodsethed hos hesten

Udbruddet betyder, at stævner over hele landet nu aflyses. Først på ugen skete det blandt andet i Silkeborg, og hos Skanderborg Rideklub har man også tidligere aflyst for at være på den sikre side.

Og i Aarhus er weekendens store stævne nu også aflyst.

- Vi har valgt at være på den sikre side, og derfor har vi aflyst vores arrangement, fordi der er så meget tale om herpes-virus, som florerer. De ryttere, jeg underviser, har jeg bedt om at blive hjemme fra stævne. De har meldt fra de arrangementer, der er de næste tre uger foreløbigt. Så må vi jo se, hvad dyrlægerne siger til den tid, lyder det fra Hans Jørgen Nørgaard, der er chefberider hos Aarhus Rideklub.

Rytter Berit Wheler er, som hun selv siger, ´hunderæd´ for, at hendes hest skal blive smittet med den dødelige heste-herpes.

Travlt hos dyrlægen

Frygten for heste-herpes betyder, at der er rigeligt at se til på hesteklinikken Højgaard:

- Vi har haft rigtig travlt og har det stadigvæk, fortæller dyrlæge Jonas Nørgaard fra Højgård Hesteklinik. 

- Vi har taget rigtig mange prøver - heldigvis har ingen været positive på herpes 1. 

Jeg er rigtig bekymret. Jeg er faktisk skrækslagen,

Berit Wheler, hestejer

Den febersyge hest i Aarhus Rideklub er imidlertid også frisk igen. Men klubben afventer dyrlægens blodprøvesvar, før de endeligt vil afblæse alarmen.

- Vi tjekker selvfølgelig temperatur på den morgen, middag og aften. For en sikkerheds skyld fik vi taget blodprøver på den, som er sendt ind, og vi afventer selvfølgelig svar for 100 procent raskmelding, siger Hans Jørgen Nørgaard.