Første dag med genåbnede butikker: - Vi trænger til at komme ud

Der var masser af glæde på gågaden i Randers på årets første forårsdag, hvor butikkerne igen måtte åbne for shoppeglade østjyder.

- Det er rigtig dejligt. Vi trænger til at komme ud og se nogle andre mennesker og hygge os.

Sådan lyder det mandag på gågaden i Randers fra Jytte Eriksen, som er én af de østjyder, der mandag udnyttede at butikkerne endelig må åbne igen efter at have være lukket ned siden d. 25. december for at bremse spredningen af smitte med COVID-19.

- Jeg har savnet samværet ved at komme ud mellem andre mennesker, siger Jytte Eriksen fra Kristrup til TV2 Østjylland.

Jytte Eriksen var langt fra den eneste, der mandag var draget mod gågaden i Randers.

Nogle var kommet for at bytte julegaver eller indløse gavekort. Andre har blot savnet at shoppe og komme lidt væk hjemmefra.

- Der har ikke været den frihed, hvor man kan tage ned i byen og købe de ting, man har brug for. Der har jeg virkelig manglet og savnet, siger Sarah Oemann fra Randers til TV2 Østjylland.

quote Det har været så tomt og trist at se byen være så død.

Nikolaj Hartvig fra Randers

Det er dog ikke alle butikker, der kan åbne endnu. Storcentre skal stadig holde lukket, mens butikker, der er større end 5000 kvadratmeter kan holde åbent mod tidsbestilling.

Folk vil de fysiske butikker

Siden december har østjydernes shopping foregået online, men den lange nedlukning har ikke helt slukket lysten til at handle i fysiske butikker.

- Vi er meget bedre besøgt i dag, end vi overhovedet havde turdet håbe på, og det er et udtryk for, at folk de gerne vil os, siger Lars Halling Mørch, Butikschef Tøjeksperten i Randers, til TV2 Østjylland.

- Jeg tror helt klart på, at vi kommer tilbage til de fysiske butikker.

Endelig liv i gaden igen

Gensynsglæden med de østjyske butikker var til at tage og føle på, men det er ikke kun savnet til shopping, der har været stort.

- Det er rart at se noget liv i byen. Det har jeg i hvert fald savnet. Det har været så tomt og trist at se byen være så død, siger Nikolaj Hartvig fra Randers.

- Det er dejligt, for vi har været klemt inde. Jeg synes, det er i orden, at de åbner nu, for vi trænger virkelig til, at der skal ske noget, siger Poul-Henning Meinertz fra Assentoft.

Savner restauranter og caféer

Selvom østjyderne på gågaden i Randers var glade for, at butikkerne endelig kunne slå dørene op igen, så er der dog stadig noget, som flere har savnet endnu mere end at shoppe.

- Jeg savner caféerne mest – det er ikke så meget butikkerne, siger Sofie Bonde Olesen fra Randers.

- Jeg savner at komme på restaurant og nyde det og slappe af, men det sker nok ikke lige foreløbig. Så må vi jo fortsætte med selv at kokkerere, siger Poul-Henning Meinertz fra Assentoft.

Plan for genåbning har lange udsigter

Hvornår østjyderne igen kan tage på restaurant og café er endnu uvist.

Mandag startede drøftelserne om en genåbning mellem regeringen og folketingets øvrige partier - men der vil umiddelbart gå en rum tid, inden regeringen fremlægger en plan for den mere langsigtede genåbning af Danmark oven på den hårde nedlukning, der i december blev indført for at mindske smitten med covid-19 i Danmark.

Politiske forhandlinger om en langsigtet plan blev varslet for 10 dage siden. Forhandlingerne er dog struktureret sådan, at partierne skal mødes med statsministeren et efter et.

Og de sidste partier er først indkaldt til den 12. marts. Det skriver ritzau.