Unge besøger muslimsk friskole: - De er meget ligesom os

Skoleelever fra Den Fri Hestehaveskole ved Galten besøgte mandag den muslimske privatskole Salem i Hasselager. Formålet er at nedbringe elevernes fordomme om hinanden.

02:12

VIDEO: Tør en etnisk dansker hilse på en med tørklæde og en anden religiøs baggrund - og tør en med tørklæde omvendt hilse på en etnisk dansker?

- Jeg har ikke noget imod tørklæde overhovedet, men jeg tror, jeg ville tænke, at hun er meget anderledes end mig, og hende skal jeg ikke snakke med, lyder det fra Maja Kjeldager Nielsen, der går i 7. klasse på Den Fri Hestehaveskole i Galten nord for Skanderborg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Fordomme er der mange af, og de breder sig over både kultur, geografi og religion. Nytteløst, ifølge tidligere overrabbiner Bent Melchior og brobygger og forfatter Ôzlem Cekic.

Læs også Aarhus har fået sin første minaret: - Det skal ikke være dem og os

De tog derfor mandag 60 af de ældste skoleelever fra Den Fri Hestehaveskole med på besøg på den muslimske privatskole Salem i Hasselager for at nedbryde fordommene.

- Vi bringer to friskoler sammen, hvor elevsammensætningen er meget forskellig, i håb om at venskaber kan forbygge fordomme, lyder det fra Özlem Cekic til TV2 ØSTJYLLAND.

01:32

VIDEO: Hør Özlem Cekic fortælle, hvordan de vil nedbryde fordommene. 

Luk video

Venskaber skal forebygge fordomme

Med små lege og interviewøvelser med spørgsmål om blandt andet favoritserie og livret blev eleverne fra de to skoler i dag klogere på hinanden.

02:55

VIDEO: Bent Melchior og Özlem Cekic var forbi TV2 ØSTJYLLANDs studie for at tale om fordomme.

Luk video

- Når vi ikke kender hinanden, så er det lettere at have nogle forestillinger om hinanden, som ikke har hold i virkeligheden. Derfor er det vigtigt, at vi vaccinerer os mod de fordomme, og det gør vi bedst ved, at vi faktisk mødes på kryds og tværs, lyder det fra Özlem Cekic.

Når vi ikke kender hinanden, så er det lettere at have nogle forestillinger om hinanden, som ikke har hold i virkeligheden.

Özlem Cekic, brobygger og forfatter, København 

Og det lød til at virke. Efter dagens møde var de fleste af elevernes fordomme forduftet og fortid.

- Jeg har fundet ud af, at de er meget ligesom os, lyder det nu fra Maja Kjeldager Nielsen.

- Jeg har lært en masse nye mennesker at kende, og de var rigtig interessante. Jeg kan høre, at vi har rigtig meget tilfælles - også selvom jeg er muslim, og vedkommende måske er kristen, siger Sabrina Roadwal, der går i 7. klasse på Selam Privatskole i Hasselager ved Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Eleverne kunne stille hinanden spørgsmål, da de mødtes mandag. 

Mødet virkede til at være en succes  

Dagens stormøde mellem eleverne på Den Fri Hestehaveskole og Selam Privatskole er en del af en større danmarksturne i samarbejde med den danske friskoleforening, der skal sætte fokus på at nedbryde fordomme på tværs af kulturelle skel.

Og efter stormødet mandag, lader de nye fællesskaber til at være fremtiden.

Læs også Politiet ser dig gå i byen: Nye overvågningskameraer taget i brug

- Maja er virkelig en skøn og virkelig sød pige, lyder det fra Sabrina Roadwal, mens hun krammer Maja Kjeldager Nielsen.

- Du er også virkelig skøn, lyder det ligeledes tilbage fra Maja Kjeldager Nielsen til Sabrina Roadwal. 

Maja Kjeldager Nielsen og Sabrina Roadwal endte med at udveksle Instagram og Snapchat.