Pendlertid er kvalitetstid

Togpendlere mellem Århus og København kan koble sig gratis på nettet. Det tilbud har 2.000 om dagen valgt at benytte sig af.

Pendlertid bliver normalt betragtet som et onde. Men faktisk bruger mange tiden fornuftigt, viser en svensk undersøgelse fra Göteborgs Universitet.

Knap to tredjedele af de adspurgte passagerer mener, at transporttiden er værdifuld, mens kun en tredjedel hellere vil være foruden, skriver Urban.

De glade svenske pendlere forstår at udnytte tiden under transport og ser derfor ikke turen som spildtid. Og det er danskerne også gode til, fortæller Harry Lahrmann, der er lektor i trafikplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Mange pendlere opfatter transporttid som et frirum, hvor der ingen forpligtelser er. Når de kører i tog og bus, har de tid til sig selv.

Ofte studerer eller arbejder danskerne, når de kører til og fra skole og arbejde. Men mange bruger også tiden til at slappe af og fundere, fortæller lektoren. Og det er heller ikke utænkeligt, at danskerne vil være villige til at pendle mere eller længere for at komme i skole og på arbejde, fortæller trafikforsker ved Roskilde Universitet Per Homann Jespersen.

- Hvis faciliteterne i busser og toge tillader, at folk kan bruge tiden til noget, kan det godt tænkes, at danskerne kan lokkes til at bruge længere tid på at pendle, siger forskeren.

At gøre transporttiden mere behagelig og effektiv er noget, trafikselskabet Arriva har arbejdet på. I et forsøgsprojekt på buslinje 150S i København har selskabet i to år forsøgt at trække kunder til biksen ved blandt andet at indføre gratis trådløst internet til passagererne.

Og siden startskuddet 1. januar 2008 er passagerantallet steget med 30 procent. Sidste år gjorde DSB det muligt at være gratis på nettet i S-togene.

<b>Gratis på nettet i toget</b>
Og siden starten af maj i år har også passagererne på togstrækningen mellem København og Århus kunnet koble sig på nettet uden at betale en krone. Det tilbud har 2.000 personer om dagen valgt at benytte sig af.

Men selv om pendling ikke udelukkende er et onde ifølge den svenske undersøgelse, ville de fleste danskere nok hellere være foruden rejsetiden eller i hvert fald en del af den, understreger Harry Lahrmann.

- Selv om pendlerne forstår at bruge tiden godt, ville mange nok vælge at have kortere til arbejde eller skole, hvis de fik valget.

For selv om det er rart at have noget tid for sig selv til at slappe af og ordne nogle daglige gøremål, vil de fleste nok foretrække at have så meget tid som muligt hjemme, fortæller lektoren i Urban.

<i>Kilde: Urban</i>