Nu bliver smøgerne gemt væk i Netto, Føtex, Bilka og Rema 1000

Allerede 1. august gemmes tobakken væk i butikker i Randers og Aarhus. Kræftens Bekæmpelse roser initiativet

Flere 13-17-årige er begyndt at ryge de fem seneste år, og den statistik vil Salling Group være med til at ændre. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Til efteråret skal man lede længe efter cigaretterne i Netto, Føtex og Bilka.

Butikkerne vil nemlig skjule cigaretterne, så unge ikke fristes.

Det er Salling Group - med hovedsæde i Aarhus - der har truffet beslutningen om at gemme cigaretterne for nysgerrige teenage-øjne. Næste generation skal være røgfri, er målet.

Læs også Det kniber med at få rygere til at kvitte smøgerne

Alle Salling Groups godt 600 butikker skal fra 1. oktober i år have gemt cigaretterne af vejen.

- Som landets største detailhandelsvirksomhed har vi et ansvar for at gå forrest, siger Per Bank, administrerende direktør i Salling Group:

- Vi kan gøre en reel forskel for de næste generationer ved at sætte fokus på rygning og gøre det mindre attraktivt at begynde at ryge.

Selvom 9 ud 10 unge ifølge Kræftens Bekæmpelse ønsker en røfri fremtid, er flere teenagere begyndt at ryge i senere år. Foto: Ritzau Scanpix

Flere 13-17-årige er begyndt at ryge de fem seneste år, viser Sundhedsstyrelsens tal. 

Strategien rulles ud fra 1. august, når tobakken blandt andre steder gemmes bort i Bilka i Randers, Salling Stormagasin i Aarhus og Netto i Aarhus.

Læs også Farvel og tobak: Børn og unge skal droppe smøgerne

Ros for aktivt medansvar

Kræftens Bekæmpelse støtter initiativet.

- Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Knap 17 procent af danskerne ryger, viser Sundhedsstyrelsens tal.

Også Rema 1000 skjuler i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse cigaretter i sine 314 butikker, siger Anders Rene Jensen, som er kædens indkøbsdirektør. I Rema 1000 bliver cigaretterne skjult fra årsskiftet.

Salling Group - tidligere Dansk Supermarked - vil snart gemme dem her væk i samtlige af kædens 600 butikker. Foto: Ritzau Scanpix

Læs også Debattør: Tåbeligt at forbyde cigaretter på festival

Cigaretterne placeres ved kassebåndet, så kunderne skal spørge efter dem. Initiativet skal stoppe unge fra at begynde at ryge. 40 unge begynder hver dag, viser tal fra Institut for Folkesundhed.

Læs også Gorm er forsøgsperson: Skal teste om E-cigaretter er farlige

- Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning. Detailhandlen skal have stor ros for at tage et ambitiøst og aktivt medansvar for at være med til at sikre, at det bliver sværere for børn og unge at begynde at ryge, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

02:07

VIDEO: Aarhus-rådmand Jette Skive (DF) foreslog i maj, at byens musikfestivaler ikke længere skal have lov til at sælge tobak. Se et tv-indslag fra 23. maj her.

Luk video