Det kniber med at få rygere til at kvitte smøgerne

Danske rygere har svært ved at slippe cigaretten. De seneste fem år har udviklingen af antallet af rygere ikke rykket sig overhovedet

Det kniber stadig med at få rygere til at kvitte smøgerne. I de sidste fem år har antallet af rygere faktisk ikke flyttet sig en tøddel.

I 1950 røg 60 procent af danskerne. I dag er det kun 21 procent. Men efter flere år med markante fald, så flader kurven nu ud.

De seneste fem år er der altså ikke flere danskere, der har kvittet smøgerne, end tidligere. Men derimod er antallet af rygere stagneret omkring de 21 procent. 

VIDEO: Tobias Stjernholm Haugaard nyder at ryge. Det giver ham ro, og han har ikke tænkt sig at stoppe.

Og det er der en grund til, hvis man spørger Tobias Stjernholm Haugaard, der er gæst på Cafe Ris Ras i Aarhus. En af de få cafeer hvor man stadig må ryge, fordi den er under 40m2 stor.

- Jeg hygger mig, når jeg ryger. Det er en livskvalitet som jeg nyder i højeste grad, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ubehagelige billeder på pakkerne virker ikke

Der er taget mange initiativer i forsøget på at stoppe rygning i Danmark. Der er rygeforbud på arbejdspladser, i tog, busser og fly, højere priser på tobak, rygeforbud på offentlige områder og advarsler på cigaretpakkerne.

Men det gør ikke den store forskel for Tobias Stjernholm Haugaard.

- Det fylder jo en med skam og afmagt, men jeg må indrømme at i sidste ende, så gør det ikke så stort indtryk. Jeg kunne da sagtens tage sorgerne på forskud, og det kommer da til at bide mig i røven til sidst, men jeg er en trodsig satan, og stopper ikke bare fordi jeg bør, siger han.

VIDEO: Skræmmende billeder på cigaretpakkerne gør ikke den store forskel. Kunderne køber cigaretter alligevel, mener Tino Prause, der er kioskekspedient i Aarhus

I kiosken, Sørensen Super, i Aarhus er det ikke alle kunder, der har lyst til at gå rundt med et ubehageligt billede på cigaretpakken i lommen.

Tino Prause oplever at nogle kunder ønsker at bytte pakkerne med de grummeste billeder til nogle med et andet motiv. Men det stopper ikke kunderne fra at købe cigaretter.

- Jeg tror de er lidt ligeglade. Det er ikke det store problem, siger Tino Prause til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal gøre som i Norge

Niels Them Kjær er projektchef for forebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse. Han mener ikke, at det er umuligt at nå de sidste rygere, der endnu ikke er stoppet.

Også selvom udviklingen er gået i stå de sidste fem år – på trods af lovgivning og ubehagelige billeder på indpakningen.

- Der er stadig potentiale for at få endnu flere til helt at kvitte smøgerne. Jeg tror man skal fokusere rigtig meget på børn og unge ikke begynder at ryge, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Niels Them Kjær er projektchef for forebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse. Han mener ikke, at det er umuligt at nå de sidste rygere, der endnu ikke er stoppet.

Vejen til de sidste rygere finder vi ved at skele til vores nabolande.

- I Norge har de markant højere priser på tobak. De har røgfri skoletid for børn og unge, og meget mindre markedsføring ude i butikkerne. I Danmark er det jo sådan, at tobaksindustrien har købt den allerbedste udstillingsplads i butikkerne, sådan så cigaretterne er lige ved kassen, når man skal igennem supermarkedet, siger Niels Them Kjær.

Tilbage på Ris Ras i Aarhus pulser Tobias Stjernholm Haugaard videre på hans cigaret. Der skal være til at stoppe ham.

- Jeg tror simpelthen, der skal et decideret forbud til, hvis jeg skal stoppe. Fordi så tør jeg ikke, siger han. 

VIDEO: Vini Andersen og Dennis Nielsen har besluttet sig for at stoppe med at ryge og har derfor meldt sig til rygestopkursus i Randers.