10 år med rygelov: Bagmand blev kaldt stalinist

Østjyden og Venstre-politikeren Jørgen Winther er blandt hovedkræfterne bag rygeloven, som nu har ti år på bagen

I disse dage er det ti år siden, at smøgen blev slukket på restaurationerne.

Rygeloven, som den populært kaldes, forbød rygning indendørs på skoler, arbejdspladser, uddannelsessteder samt restauranter og cafeer på mere end 40 kvadratmeter. 

I dag er det noget af det mest naturlige i verden, men for ti år siden var der ramaskrig over at smøgerne skulle kvittes.

quote Formanden, Uffe Ellemann-Jensen, sagde, at Venstre aldrig kunne støtte et rygeforbud, og et andet medlem af partiet kaldte mig for stalinist.

Jørgen Winther (V) om rygelovens tilbliven

Det husker Jørgen Winther, der på daværende tidspunkt var medlem af Folketinget og sundhedsordfører for Venstre. Af mange får han æren for indførelsen af rygeforbuddet. 

- Jeg kørte en særdeles ensom kamp i Venstres gruppe. Formanden, Uffe Ellemann-Jensen, sagde, at Venstre aldrig kunne støtte et rygeforbud, og et andet medlem af partiet kaldte mig for stalinist, siger Jørgen Winther til TV2 ØSTJYLLAND. 

Allerede i 2006 var der i Silkeborg udsigt til et rygeforbud. Det gav stor opstandelse i bankohallen. Se indslaget her. 

For Jørgen Winther var kampen om et indendørs rygeforbud allerede startet i slutningen af 1980’erne.

- Jeg var læge, og der var en astmapatient, der fortalte mig, at han ikke kunne være i et selskab, hvor der blev røget, uden at han fik astmaanfald i tre dage derefter. Det var det, der startede det for mig, siger Jørgen Winther.

Helt præcist var det den 15. august 2007, at rygeloven, som vi kender i dag, trådte i kraft. Jørgen Winther er stadig politisk aktiv i Venstre, i dag som medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, men den nu 72-årige politiker fra Assentoft ser stadig tilbage på rygeproblematikken som en stor milepæl i den politiske karriere. 

Se et indslag fra 2005, hvor Jørgen Winther forsøger at overbevise nogle skeptikere om, at et rygeforbud er en god idé. 

- Det var en lang, sej og ensom kamp. Dengang var det komplet umuligt, og folk syntes, at jeg var fuldstændig åndssvag, at jeg kunne foreslå sådan noget. Jeg fik mange hadebreve, men siden har jeg nu fået mange takkebreve, siger Jørgen Winther. 

Mange betragter i dag rygeloven som en selvfølgelighed. Mange vil heller ikke tænde en cigaret derhjemme uden at være udenfor, og da slet ikke, hvis de er gæster i andres hjem.

- Det utrolige er, at det er flyttet ind i de private hjem. Hvis man har gæster i dag, er det almindeligt at folk går udenfor og ryger, og det er der jo ikke nogen lov om, siger Jørgen Winther. 

Se et indslag øverst i artiklen fra den dag i 2007, hvor rygeloven trådte i kraft. 

Samsøfærge

play Ny Samsøfærge prøvesejles: Topfart og brændstofforbrug testes

Vaccine

Vaccinationscentre i stress-test: 9200 midtjyder skal vaccineres i dag

Malou Kjeldsen Frisør Malou Hornslet

Dyreparker åbner ikke, selvom de må: Frisør undrer sig over genåbningsplan

12f65654-7240-4ef8-8000-1f0e5cd02ae7

Her er vores kort på hånden i den danske teststrategi

20200204-233208-L-1920x899we

Kunder raser: Har ikke fået penge retur for aflyst koncert

lystrup spejdergruppe

play Slut med online-møder: Nu glæder de sig til sammenhold og lugten af røg