Vini vil kvitte smøgerne: Vi bliver jaget alle steder

Efter 24 år som ryger, vil Vini Andersen nu droppe cigaretterne

01:43

10 forventningsfulde rygere er denne mandag mødt op i Randers Sundhedscenter med en fælles mission – at holde op med at ryge.

For Vini Andersens vedkommende, så er det første gang i hendes liv, at hun har tilmeldt sig et rygestopkursus, og nu vil forsøge at stoppe med at ryge.

- Det er træls at være ryger. Vi bliver jagtet alle steder, og jeg synes det er dyrt. Det lugter, og det sidder alle steder. Så jeg er bare kommet dertil, at nu skal det være, fortæller Vini Andersen.

Læs også Stop rygning eller bliv fyret

Engang var det sejt at ryge

Udenfor Sundhedscentret står Vini Andersen og ryger en af hendes måske sidste cigaretter sammen med Dennis Nielsen. Han startede med at ryge som 16-årig fordi det var sejt, i dag 28 år senere har han langt om længe taget sig sammen til at gøre et helhjertet forsøg i kampen for at blive røgfri.

Når forløbet er forbi, så er 50 % røgfrie. 

Ulla Skov Aldahl, rygestopvejleder, Randers Sundhedscenter

- Jeg har prøvet at motivere mig selv i mange år nu, men så er der sket nogle ting i mit liv frem og tilbage med noget sygdom i familien eller et brud med en kæreste, og så har jeg ikke rigtig haft den energi til, at tro på mig selv, at nu kan jeg holde fast i et rygestop, men det har jeg nu, siger Dennis Nielsen.  

Læs også Vil hjælpe elever med rygestop

Mange randrusianere vil stoppe

Hver femte dansker ryger, og det er syv år siden, at man har kunne måle et fald i antallet af rygere. Det viser nye tal fra den årlige undersøgelse om danskernes rygevaner som Sundhedsstyrelsen, Lungeforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen står bag.

Det er træls at være ryger. Vi bliver jaget alle steder,

Vinni Andersen, Randers

Selvom antallet af rygeres de seneste år altså ikke er faldet, så oplever rygestopkonsulent i Randers Sundhedscenter Ulla Skov Aldahl en stor interesse fra borgere, som ønsker at stoppe med at ryge,

- Vi kan se her i Randers, at vi har mægtig stor søgning på vores rygestoptilbud. De sidste to år har vi haft omkring 500 henvendelser fra borgere, der vil være med i vores tilbud, forklarer rygestopvejleder Ulla Skov Aldahl.

Læs også Folk på gaden imod forslag om rygestop

Halvdelen bliver røgfri

Randers Kommune tilbyder en række af forskellige rygestop-tilbud som ”Kvit og Fit” hvor rygestoppet bliver koblet sammen med fysisk aktivitet, ”Randers Kvitter Smøgerne”, som er et målrettet forløb over tre måneder med foredrag og forskellige workshops. I dag og i morgen starter to nye hold på kursuset ”Bliv røgfri i det nye år”, hvor Vini og og Dennis er to af deltagerne, og skal man tro Ulla Skov Aldahl så bliver én af dem ifølge statikken røgfri efter kurset.  

- Når forløbet er forbi, så er 50 % røgfrie i hvert fald ud fra de tal vi har her i Randers Sundhedscenter. Jeg kender ikke tallene for hvor mange der har tilbagefald indenfor de første seks måneder, men vi ved, at der er gengangere, og der sidder også gengangere herinde fordi, man skal nogle gange prøve til flere gange. Det viser alle tal. Et seriøst rygestopforsøg det kræver faktisk at du prøver til nogle gange, før du lykkes med det, fortæller Ulla Skov Aldahl.

I videoen øverst kan du se et indslag fra rygestopkursuset på Randers Sundhedscenter.